1-dniowy jadłospis wiosenny

17 maja 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Dieta zielona to dieta oczyszczająca organizm z toksyn. Zielone warzywa, owoce i zioła, na których jest oparta dieta, są źródłem chlorofilu, który reguluje proces detoksykacji organizmu. To dieta idealna na wiosnę.

 

dieta wiosenna

Przełom zimy i wiosny wielu osobom daje się we znaki. Odczuwamy wzmożone zmęczenie, osłabienie, rozdrażnienie, nie potrafimy się skupić, częściej także nasz organizm ulega infekcjom. Co więcej – często szukamy powodów, aby zmienić nasz styl życia. Wcześniej pierwsze wiosenne warzywa zwane było nowalijkami, aktualnie większość z nich jak sałata, rzodkiewka, ogórki i pomidory można kupić bez względu na porę roku. Wiosną jednak można spróbować diety zielonej. To idealny moment, aby przyjrzeć się swojej lodówce i popracować nad zmianą nawyków żywieniowych.

ŚNIADANIE

Sałatka wiosenna na zielono

Składniki:
– 2 szklanki łuskanego świeżego groszku lub mrożonego groszku, rozmrożonego
– ricotta, najlepiej mleka owczego
– 1 łyżka soku z cytryny
– świeżo zmielony pieprz
– 1/2 szklanki olejku z ziół cytrynowych lub najlepszej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 4 filiżanki mieszanki zielonych sałat i szpinaku
– 2 filiżanki świeżych liści ziół
– 1 pęczek szczypiorku
– sól morska
– jadalne kwiaty

Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku; dodać sól. Ugotować groszek (do 1 min.). Łyżką cedzakową przenieść do łaźni lodowej do ostygnięcia. Dobrze odcedzić i osuszyć. Do 4 do 6 dużych, płytkich misek dodać dużą łyżkę ricotty. W dużej misce wymieszać sok z cytryny, szczyptę drobnej soli morskiej, pieprzu i 1/4 szklanki konserwowanego olejku cytrynowego. Dodać groszek, zieleninę, liście ziół, szczypiorek i kolejną szczyptę drobnej soli. Doprawić większą ilością soku z cytryny, oleju lub soli.

Sałatka wiosenna na zielono

II ŚNIADANIE

Zielony twarożek

Składniki:
– 250 g twarogu
– 200 g jogurtu naturalnego
– cebula dymka ze szczypiorkiem lub sam szczypiorek
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Szczypiorek drobno posiekać. Do miski przełożyć twaróg i dodać jogurt naturalny, wymieszać. Dodać szczypiorek do twarogu, dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Podawać z ulubionych pieczywem.

 

OBIAD:

Zupa ze szparagów, szpinaku i cukinii

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
– 12 łodyg szparagów, zdrewniałe końce odcięte i grubo posiekane
– 1 grubo posiekana cukinia
– 3 szklanki bulionu warzywnego
– 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
– sól i pieprz do smaku
– 1/2 pęczka szpinaku (około 3 filiżanek)
Dekoracja:
– ziarna dyni, kiełki, śmietana

Przygotowanie:
W średnim garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Usmaż czosnek, aż zacznie się złocić. Dodać szparagi, cukinię, bulion, płatki czerwonej papryki i doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez 15 min. Dodać szpinak i gotować jeszcze przez 5 min. Kiedy zupa lekko ostygnie i zmiksować, aż będzie gładka. Podawać z dodatkami.

Zupa ze szparagów, szpinaku i cukinii

Ryba w warzywach na zielono

Składniki:
– 1 łyżka oleju arachidowego
– 1 brązowa cebula, posiekana
– 5 cm kawałek imbiru, obrany i starty
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– ¼ szklanki dobrej jakości zielonej pasty curry
– 1 szklanka wywaru rybnego
– 1 szklanka mleka kokosowego
– 3 liście limonki kaffir
– 1 pęczek brokułów, pokrojonych na kawałki o długości 5 cm
– 600 g grubych filetów z łososia, pokrojonych na kawałki
– 100 g młodych liści szpinaku
– 1 szklanka posiekanych liści kolendry + dodatkowe liście do podania
– do podania pokrojone zielone chili, ćwiartki limonki i gotowany na parze ryż jaśminowy

Przygotowanie:
Rozgrzać olej na dużej głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, często mieszając, przez 3-4 min. do miękkości. Dodać imbir i czosnek i gotować przez 1 min. Dodać pastę curry i gotować, mieszając, przez 1 min. Dodać bulion, mleko kokosowe i liście limonki kaffir. Przykryć i delikatnie zagotować. Dodać brokuły i łososia. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 3-4 min., aż łosoś będzie prawie ugotowany. Dodać szpinak i posiekaną kolendrę. Podawać z dodatkowymi liśćmi kolendry, zielonym chilli, ćwiartkami limonki i gotowanym na parze ryżem jaśminowym.

 

Ryba w warzywach na zielono

DESER

Zielony koktajl owocowy

łodyga selera naciowego, jabłko, pomarańcza, kiwi, cytryna, zielona pietruszka, awokado, ananas, 1 łyżka nasion chia

 

Zielony koktajl owocowy

KOLACJA

Zielona fasolka szparagowa

Składniki:
– 1 kg zielonej fasoli, przyciętej
– 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżeczka drobno posiekanej lub startej skórki z cytryny
– 2 łyżki stołowe prażonych migdałów, posiekanych
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 mała bulwa lub 4 ząbki zielonego czosnku lub 2 duże ząbki zwykłego czosnku, mielone
– sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku, posolić i ugotować (ok. 5 min.), przełożyć do miski z lodowatą wodą. W małej misce wymieszać natkę pietruszki, skórkę z cytryny i migdały. Rozgrzać olej na średnim ogniu na dużej, ciężkiej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu i dodać czosnek. Gdy tylko zacznie skwierczeć i ładnie pachnieć dodać fasolę. Podgrzewać ok. 1 min., a następnie dodać mieszankę z pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

zobacz również:

Lekkie sałatki polecane przez dietetyka

Wiosenne lekkie sałatki – przepisy

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...