Strona Główna
Sklep Forum Blogi Galeria Załóż konto Zaloguj się
Wszystkie rodzaje makaronów
25 października 2012, autor: Redakcja

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print

Przedstawiamy krótki przewodnik po najbardziej ostatnio popularnych makaronach – co kryje się za tajemniczymi nazwami papardelle czy farfalle?  Jeśli makaron kojarzy  ci się wyłącznie z popularnymi wstążkami, kolankami czy spaghetti, czas poznać inne naprawdę wspaniałe rodzaje włoskich makaronów:

Fettuccine (wstążki), zwinięte w gniazdka, do dań głównych, doskonale smakuje z sosami i nadaje się do zapiekanek.

Ravioli (pierożki) z najróżniejszym nadzieniem, pasuje do dań głównych, sałatek, zup

Tagliatelle (wstążki), naturalne: szpinakowe i pomidorowe, do dań głównych z sosami

Penne rigate - (karbowane rurki) pasują do dań głównych, sałatek czy zapiekanek

Lasagne - płaty ciasta do przekładania różnymi farszami i sosami, do zapiekania

Eliche (świderki) pasują do zup, dan głównych, sałatek i zapiekanek

Capelli d`angelo (włosy anioła) zwinięte w gniazdka, używane do zup i dań dla dzieci

Tagliolini (cienkie wstążki) najczęściej używane do zup, sałatek i dań dla dzieci

Pennoni (rurki) pasują do sałatek, zapiekanek, dań głównych z różnymi sosami

Farfalle (kokardki) do sałatek, dań głównych z sosami. Mogą też być zabarwione pomidorami

Penne (pióra, czyli rurki ukośnie ucięte), wspaniałe do zapiekanek, sałatek i różnych dań

Spaghetti - chyba najbardziej znane, do dan głównych, długi makaron, doskonały do sosów pomidorowych i mięsnych

Conchiglie (muszle) sa do faszerowania jako przystawki, do  ciężkich sosów

Papardelle - masywne szerokie wstążki, doskonale komponują się z sosami, ziołami, mogą być stosowane do zapiekanek

Orechiette (muszelki) – bardzo lubia je dzieci, nadają się do dań głównych, zapiekanek, zawiesistych sosów

Gnocchi – rodzaj włoskich klusek. Gnocchi są wykonywane w zależności od regionu  m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne w smaku  do polskich kopytek. Jako dodatek stosuje się różnego rodzaju sosy typowe do makaronów: pesto, pomidorowe i funghi.

Rigatoni – konkretne, krótkie grube rurki, będą smakowały z sosami, te większe można nadziewać, stosuje się je tez do zapiekanek

Strozzapreti – mocno „zakręcony” makaron, idealnie pasuje do gęstych sosów, dan głównych, bardzo syty i mięsisty

Maltagliati - znany już u nas makaron w postaci kwadracików, można go dodawać do zup, bulionu, pasuje też do zapiekanek czy dań głównych z sosem, warzywami, pesto

Trofie – stosunkowo krótki i wąski makaron występuje w różnych konfiguracjach: z sosami, warzywami

Sagnette - krótkie wąskie wstążki, bardzo często stosowany do zup, dań głównych

Fusilli - długie świderki, moga też zawierać dodatek szpinakowy lub pomidorowy, podaje się do dań głównych, efektowne, kolorowe

Scialatielli - dość długi, ale bardziej okrągły makaron, stosowany do dań głównych, sosów

Cavatelli - dość osobliwy kształt przypominający małe robaczki, makaron karbowany, krótki, podawany do zup, pasuje do sosów np. pomidorowego, ziołowego


Strozzapreti - makaron o różnorodnej fakturze, podawany do dań mięsnych, sosów, jako danie obiadowe

Paccheri Napoletani - krótkie szerokie rurki, które podawane są w wersji wytrawnej lub na słodko, często nadziewane, idealne do sosów i zapiekanek.


Anelli di Calamari - te kluski do złudzenia przypominają kalmary, więc sa często podawane z warzywami, sosami i rybą – te kluski do złudzenia przypominają kalmary, więc są często podawane z warzywami, sosami i rybą

Zobacz również:

  1. Dania z makaronu naszych czytelników
  2. Jak zrobić pesto?
  3. 10 nieoczywistych połączeń kulinarnych
  4. Jak sadzić w domu zioła w doniczkach?




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


− trzy = 1


Restauracje
Kursy i szkolenia
Sklepy internetowe
SPA
Medycyna estetyczna
Szkoły tańca
Sport i rekreacja
Fryzjerzy
Salony kosmetyczne
Specjaliści w okolicy
Prywatne przedszkola
Ślub i wesele
Relaks i turystyka

Galeria

+ Dodaj Foto
Warto przeczytać
Kasza jaglana – pomysły i przepisy
Makaron na różne sposoby – przepisy
Słodkie tarty na różne sposoby – przepisy
Jak wiosną uprawiać zioła – porady na sadzenie i sianie
Olejek z drzewa herbacianego TTO Lambre
Olejek z drzewa herbacianego TTO Lambre
Działa kojąco, relaksująco
Cena:
21 zł
Sprawdź
Naturalny krem pod oczy 100% Aloes
Naturalny krem pod oczy 100% Aloes
Optymalne nawilżenie i odżywiona i elastyczna skóra
Cena:
79 zł
Sprawdź
Klasyk Sofa rozkładana - skóra ciemny brąz
Klasyk Sofa rozkładana - skóra ciemny brąz
Piękna wytrzymała skóra, gruby materac. Doskonała do codziennego użytkowania
Cena:
2 295 zł
Sprawdź
FORUM - bieżące dyskusje
Jako dziecko najbardziej lubiłam...…
Jako dziecko, kiedy byłam mała, do wybrednych nie należałam, najbardziej ceniłam słodyczy esencję, łyżeczkę cukru!...
Robicie zakupy grupowe?
Korzystacie z serwisów, gdzie można robić zakupy grupowe, jak np. Groupon? Niedawno odkryłam...
Gdzie czytacie o medycynie estetycz…
Martina ale które, te o operacjach plastycznych brrrr?:0
Korzystacie z masaży?
Odnowię rozmowę:) Ja chodziłam kiedyś na masaż do takiego niewidomego faceta z Lądka Zdroju...
facebook
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM