Rodzaje orzechów
30 sierpnia 2013, autor: jaga23

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
meblowyoutlet.com

Orzechy są źródłem wielu składników niezbędnych dla naszej diety, zawierają m.in. witaminę E, B1 oraz PP, są źródłem błonnika, antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dzięki swoim właściwościom poprawiają pracę mózgu, zapobiegają chorobom serca oraz regulują poziom cukru we krwi. Właściwie jedyną ich wadą jest dość duża kaloryczność. Wskazaną przez naukowców, nietuczącą dawką orzechów jest 30 g dziennie, zapewni ona lepsze funkcjonowanie naszego organizmu i nie spowoduje wzrostu masy ciała. Żeby urozmaicić naszą dietę nie musimy się ograniczać tylko do orzechów laskowych, włoskich czy ziemnych. Dziś kupić możemy nawet najbardziej egzotyczne odmiany orzechów i cieszyć się ich niezwykłym smakiem, jedząc je jako przekąskę lub dodając do różnych potraw. Oto kilka ciekawostek na temat różnych gatunków orzechów:

Pekan

współcześnie uprawia się go w USA, Australii i Afryce Południowej, jest bliskim krewnym orzecha włoskiego, lecz różni się znacznie smakiem – jest o wiele słodszy. Odmiany uprawne tego orzecha mają tak miekką skorupkę, że można ją rozgnieść palcami. Orzechy te zalecane są przez dietetyków ze względu na dużą zawartość witaminy E oraz przeciwutleniaczy, pomagają także zapobiegać takim chorobom cywilizacyjnym jak nadiśnienie czy nadwaga.

Orzech brazylijski

jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Brazyli, właściwie nie jest orzechem lecz nasieniem. W każdym owocu znajduje się ok 15-40 nasion. Drzew, na których rozną te owoce nie uprawia się, korzysta się z dziko roznących drzew. Ciekawostką może być także to, że orzechy te zawierają aż do 50% tłuszczu, stosuje się go nie tylko do produkcji oleju spożywczego, ale także smarów oraz mydła. Są jednymi z najcenniejszych orzechów na świecie.

Makadamia

jest najdroższym orzechem spotykanym w handlu. Zawierają do 77% tłuszczu, dlatego też muszą być przechowywane w bardzo chłodnym miejscu. Ich obróbki dokonuję się maszynowo ze względu na bardzo twardąskorupę, najpierw obiera się je, następnie suszy i najczęściej praży. Olej zawarty w tych orzechach ma również szerokie zastosowanie w przemysle kosmetycznym. Roślinę tę odkrył pewien botanik w 1857 roku i nadał jej nazwę od nazwiska swojego najbliższego przyjaciela Johna McAdama.

Orzechy ziemne

pochodzą z Ameryki Południowej, dziś uprawiane są w Indiach, Chinach oraz Afryce. Mają szerokie zastosowanie w branży spożywczej najczęściej możemy je kupic surowe lub prażone. Często spotyka się je także w miodowej polewie, paprykowej posypce lub nawet chrupkiej otoczce o smaku wasabi. Bez wątpienia są jednymi z najbardziej popularnych orzechów. Zawierają 42-55% tłuszczu i 24-35% białka. Wytwarza się z nich także olej spożywczy oraz przemysłowy, a ze zmielonych orzeszków ziemnych wytwarza się masło fistaszkowe.

Pistacja

moim zdaniem jeden z najsmaczniejszych orzechów na świecie, są one bogate w tłuszcz i proteiny. Orzechy te suszy się i praży razem ze skorupką, można je spożywać jako przekąskę lub dodawać do słodyczy i wypieków.

Pinia

orzechy uzyskiwane z szyszek pinii, które dojrzawają przez 3 lata, dopiero w 4 roku otwierają się łuski szyszki i dają dostęp do jadalnych nasion. Zjada się je na surowo. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu 70% bardzo szybko jełczeją.

Źródła: www.wikipedia.pl, http://www.poradnia.pl/orzechy-wlasciwosci-zdrowotne.html

Zobacz również:

  1. Dlaczego warto jeść orzechy?
  2. Słowniczek przypraw
  3. Rodzaje makaronów
  4. Jak zrobić pesto?




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Rodzaje orzechów

  1. avatar Iwona pisze:

    Uwielbiam orzechy. Codziennie goszczą w moim jadłospisie. Najczęściej jednak wybieram orzechy włoskie, laskowe bądź nerkowce.

  2. avatar nsun pisze:

    Hey, visit my site (www.nsun.us)Please

Dodaj komentarz


osiem + 6 =


Restauracje
Kursy i szkolenia
Sklepy internetowe
SPA
Medycyna estetyczna
Szkoły tańca
Sport i rekreacja
Fryzjerzy
Salony kosmetyczne
Specjaliści w okolicy
Prywatne przedszkola
Ślub i wesele
Relaks i turystyka

Galeria

+ Dodaj Foto
optyline

Aleja handlowa

Spodnie Czakra 411
Lekkie i przewiewne Spodnie Czakara - Idalne na upalne dni!
Cena:
129,00 zł
Modne kozaczki na jesień i zimę
Sklep BUU.PL zaprasza!
Cena:
od 159 zł
Modne kozaczki na jesień i zimę
Sklep BUU.PL zaprasza!
Cena:
od 159 zł
Puszka cup cakes
Metalowa, duża puszka z motywem smakołyków.
Cena:
25 zł
BIOSIL Plus
Suplement na piękną, zdrową cerę i lśniące włosy
Cena:
13 zł
Macerat z kwiatów opuncji w oleju arganowym 50 ml
Idealna kompozycja dla zniszczonej, potrzebującej regeneracji i głębokiego nawilżenia skóry
Cena:
51,48 zł
Polecamy więcej
Co nas męczy, co nas osłabia?
Co nas męczy, co nas osłabia?
Znamy sposób na naczynka! RedBlocker z zielonym pigmentem kryjącym
Znamy sposób na naczynka! RedBlocker z zielonym pigmentem kryjącym
Chodzi za Tobą COŚ słodkiego? Pokonaj to!
Chodzi za Tobą COŚ słodkiego? Pokonaj to!
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
FORUM - bieżące dyskusje
Jesienna metamorfoza domu - konkurs
Gdy przy stole wiosna, Atmosfera jesienna na 100% jest radosna. Stół ozdabiam odradzającej...
Najbardziej nie lubię....
Nie lubię wścibstwa i całkowitego braku samodzielności...
Jesienna metamorfoza domu - konkurs
Gdy już wygram w lotto to najpierw kupię sobie wielki dom, w którym...
Jesienna metamorfoza domu - konkurs
Jesień... Dla mnie to magiczny czas, czas zbiorów... Dużo pracy wykonuję zwłaszcza koło...
facebook
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM