Rafaello – ciastka bez pieczenia – na herbatnikach :)
Składniki na 15 ciastek :
- dwa duże opakowania herbatników (mniej więcej jest w nich po 30 herbatników)
- 2, 5 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 1 cukier waniliowy)
- 1 szklanka cukru
- 100g wiórków kokosowych
- 100g płatków migdałowych
- można dodać kilka kropel spirytusu – ja nie dodałam-też pyszne
- 250g margaryny Kasia
- 50g masła
W 1/2 szklanki mleka rozbełtać żółtka, dodać obie mąki i razem zmiksować. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym, wlać powoli zmiksowaną miksturę, cały czas mieszając, ugotować budyń. Przestudzić.
Masło i margarynę utrzeć razem na puszystą masę, następnie ucierając po trochu dodawać ostudzony budyń. Po ostatniej łyżce zakręcić trochę i wyłączyć. Dodać pokruszone płatki migdałowe, dwie łyżki wiórek kokosowych i ewentualnie spirytus i wymieszać masę.
Herbatniki (15sztuk) ułożyć w blasze lub na desce – ja tak zrobiłam- to wygodniejsza forma. Na nich rozłożyć 1/4 kremu. Na tym znów układamy 15 herbatników, potem 1/4 kremu, herbatniki, krem… Słowem mamy mieć 4 warstwy herbatników i 4 warstwy kremu (kończymy kremem). Wierzch posypujemy pozostałym kokosem. Schemat ciasta :
- kokos
- krem
- herbatniki
- krem
- herbatniki
- krem
- herbatniki
- krem
- herbatniki
- deseczka;)
Gotowe ciasto, przykrywamy lekko folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Schładzamy minimum 3h, ale najlepsze jest „po nocy”. Gotowe wyjmujemy, kroimy według linii wyznaczonych przez herbatniki i podajemy. Gotowe! Smaczności !! :)