Jagodowo–czereśniowy sernik na zimno
Wspaniały sernik na zimno z typowo sezonowymi owocami – jagodami i czereśniami. Polecam, bo nie tylko ładnie wygląda, ale jeszcze lepiej smakuje! :)
Składniki:
15 okrągłych biszkoptów
600 gram waniliowego serka homogenizowanego
0,5 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
0,5 kostki masła
2 jajka
0,5 szklanki cukru pudru
500 ml jagód
250 ml czereśni
2 galaretki wiśniowe
Przygotowanie:
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy dobrze się połączy dodajemy świeże jajka i ponownie miksujemy. Stopniowo, po 1 łyżce dodajemy serki homogenizowane (ja użyłam serki Danio). Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzątku, a gdy dobrze się rozpuści to łączymy ją z gorącym mlekiem, ciepłą wlewamy stopniowo do masy serowej i energicznie mieszamy łyżką. Masa jest bardzo rzadka (wręcz jak woda), dlatego wstawiamy ją na kilka minut do lodówki, aby nieco stężała, w tym czasie na dnie tortownicy układamy ściśle biszkopty. Do nieco stężałej masy z serków dodajemy jagody, mieszamy i wlewamy do tortownicy – równomiernie rozprowadzamy. Na masie serowej układamy wydrylowane, świeże czereśnie i wstawiamy do lodówki. Na sam koniec zalewamy sernik na zimno tężejącymi galaretkami wiśniowymi, rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.