Zylc – zimne nóżki

3 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

3-4 nóżki wieprzowe, 1 mała golonka, 2 marchewki (15 dag), 1 pietruszka (10 dag), 10 dag selera korzeniowego, 2 cebule (20 dag), 4-6 ząbków czosnku, 1-2 łyżki soku z cytryny, 2 listki laurowe Prymat, po 5 ziaren ziela angielskiego Prymat i pieprzu czarnego ziarnistego Prymat, 3-4 łyżeczki przyprawy Kucharek Smak Zimy, kostka Rosołu warzywnego, sól

Nóżki i golonkę starannie oczyścić, wymyć, włożyć do garnka, wlać 2 l wody, dodać przyprawy i gotować 2-3 godz. na małym ogniu pod przykryciem.

Warzywa oczyścić i opłukać. Cebule obrać, jedną przekroić na pół i zrumienić na suchej patelni.

Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać warzywa, cebule (oprócz czosnku) i gotować jeszcze co najmniej 40-60 min.
Po lekkim przestudzeniu wyjąć mięso z garnka, obrać z kości i drobno pokroić. Wywar przecedzić. Do pokrojonego mięsa można dodać pokrojoną w słupki marchewkę (według uznania) oraz obrany i posiekany czosnek.

Do wywaru wlać sok z cytryny, przyprawić do smaku i zalać nóżki włożone do jednego naczynia lub kilku mniejszych. Pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.

Podawać z ćwikłą, chrzanem, octem lub cytryną.

źródło: www.prymat.pl