Zylc – zimne nóżki

3 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

3-4 nóżki wieprzowe, 1 mała golonka, 2 marchewki (15 dag), 1 pietruszka (10 dag), 10 dag selera korzeniowego, 2 cebule (20 dag), 4-6 ząbków czosnku, 1-2 łyżki soku z cytryny, 2 listki laurowe Prymat, po 5 ziaren ziela angielskiego Prymat i pieprzu czarnego ziarnistego Prymat, 3-4 łyżeczki przyprawy Kucharek Smak Zimy, kostka Rosołu warzywnego, sól

Nóżki i golonkę starannie oczyścić, wymyć, włożyć do garnka, wlać 2 l wody, dodać przyprawy i gotować 2-3 godz. na małym ogniu pod przykryciem.

Warzywa oczyścić i opłukać. Cebule obrać, jedną przekroić na pół i zrumienić na suchej patelni.

Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać warzywa, cebule (oprócz czosnku) i gotować jeszcze co najmniej 40-60 min.
Po lekkim przestudzeniu wyjąć mięso z garnka, obrać z kości i drobno pokroić. Wywar przecedzić. Do pokrojonego mięsa można dodać pokrojoną w słupki marchewkę (według uznania) oraz obrany i posiekany czosnek.

Do wywaru wlać sok z cytryny, przyprawić do smaku i zalać nóżki włożone do jednego naczynia lub kilku mniejszych. Pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.

Podawać z ćwikłą, chrzanem, octem lub cytryną.

źródło: www.prymat.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...