Żurek staropolski z dodatkiem borowików

27 marca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 6 borowików mrożonych lub świeżych
– 5 podgrzybków suszonych
– 750 ml wody
– 2 szalotki
– 1 liść laurowy
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 2 gałązki świeżego majeranku
– 100 ml białego wina
– 1 łyżka oliwy
– Żurek szlachetny z chrzanem Knorr

Sposób przygotowania:

1. Suszone grzyby wraz z listkiem laurowym oraz zielem zalej 750 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut, a następnie przestudź. Jeśli nie masz borowików, możesz użyć innych szlachetnych grzybów leśnych.
2. Szalotki pokrój w cienkie piórka i podsmaż w niedużym garnku na rozgrzanej oliwie. Borowiki i suszone podgrzybki przekrój na połówki, a większe grzyby w ćwiartki i przesmaż razem z szalotką.
3. Następnie do garnka z grzybami wlej wino i zredukuj jego objętość. Włóż również gałązkę majeranku.
4. W ostudzonym grzybowym wywarze rozmieszaj Żurek Knorr.
5. Przygotowany płyn wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj zupę jeszcze 5 minut. Przed podaniem oskub listki z gałązki majeranku i posyp nimi zupę.

11