Żurek anglo-Buniowy
Trochę dziwnie gotuje się typowo polską zupę używając opisanych nie po ,, naszemu ,, produktów szczególnie , że mój angielski szczątkowy
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 opakowanie Żurku ( Winiary lub Knorr – do kupienia na ,, polskich ,, półkach w Tesco lub ,, funciaku ,, )
30 dag mięsa mielonego z indyka ( British Turkey Mince )
4 średnie ziemniaki
1/2 średni patat (sweet potatoes ) – dodałam bo miałam trochę małe ziemniaki , a był w domu
1 średni pasternak (parsnip )- normalnie używam pietruszkę ( korzeń )
1 marchew duża
1 cebula biała
1 łyżka oleju (cooking oil – nie mam pojęcia jaki- chyba słonecznikowy )
1 łyżka masła ( użyłam Lurpak spreadable )
1/2 szklanki śmietany ( dałam Fresh british Soured cream )
majeranek do smaku ( marjoram )
pieprz czarny mielony do smaku ( black pepper powder )
1/4 kostki Oxo do drobiu ( Oxo chicken ) – lub inna przyprawa ( vegeta , maggi, sól-pieprz-papryka )
1 kiełbasa myśliwska Sokołów ( lub inna polska – tą kupiono w litewskim sklepie – ,, Polish sausage Hunting ,,)
natka pietruszki ( parsley – kupiłam w doniczce na stoisku z ziołami w Tesco )
750 mll wody
Obrać ziemniaki , patat , marchew i cebulę. Pokroić – ziemniaki , patat i marchew w kostkę , cebulę w drobne paseczki, a pasternak utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ). W garnku rozgrzać olej z masłem i zeszklić cebulę. Wlać wodę . Dołożyć ziemniaki, patat i marchew. Zagotować. Mięso wymieszać z rozkruszoną przyprawą Oxo i 2 łyżkami drobno pokrojonej natki pietruszki. Uformować małe kulki ( mnie wyszło ok 50 szt ) .Wrzucać mięso na gotujący wywar i gotować wszystko razem ok. 30 minut. W trakcie gotowania wrzucić drobno pokrojoną kiełbasę .Zupę rozrobić z 1 szklanką zimnej wody i wlać do zupy ( daję więcej wody bo w trakcie gotowania część się wygotowała a to , że żurek będzie delikatniejszy nie zaszkodzi ). Gotować 10 minut. Śmietanę zmieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy – wlać do garnka i już nie gotować . Doprawić zupę majerankiem , pieprzem. Podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki ( ja dodałam trochę pokrojonego drobnego szczypiorku bo natka mi się skończyła – a szczypiorek był – nie zmienia smaku – można użyć ).
W zasadzie wiele smakowo się nie różni od tego prostego żurku jaki gotuję w domu . Trochę musiałam eksperymentować – ale wnuki wyprosiły polską zupkę .
Tym którzy są w podobnej sytuacji ( to znaczy siedzą po za krajem , a mają ochotę na coś swojskiego ) podpowiadam jakich produktów mogą użyć .Podstawowych typu marchew , ziemniaki , cebula podaję po ,, naszemu ,, bo każdy na oko rozpozna na półce .