Żurek anglo-Buniowy

18 lipca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Trochę dziwnie gotuje się typowo polską zupę używając opisanych nie po ,, naszemu ,, produktów szczególnie , że mój angielski szczątkowy

Czas : 1 godzina

Składniki :

1 opakowanie Żurku ( Winiary lub Knorr  – do kupienia na ,, polskich ,, półkach  w Tesco lub ,, funciaku ,, )

30 dag mięsa mielonego z indyka ( British Turkey Mince )

4 średnie ziemniaki

1/2 średni patat (sweet potatoes ) – dodałam bo miałam trochę małe ziemniaki , a był w domu

1 średni pasternak (parsnip )- normalnie używam pietruszkę ( korzeń )

1 marchew duża

1 cebula  biała

1 łyżka oleju (cooking oil – nie mam pojęcia jaki- chyba słonecznikowy )

1 łyżka masła ( użyłam Lurpak spreadable )

1/2 szklanki śmietany ( dałam Fresh british Soured cream )

majeranek do smaku ( marjoram )

pieprz czarny mielony do smaku ( black pepper powder )

1/4 kostki Oxo do drobiu ( Oxo chicken ) – lub inna przyprawa ( vegeta , maggi, sól-pieprz-papryka )

1 kiełbasa myśliwska Sokołów ( lub inna polska – tą kupiono w litewskim sklepie  – ,, Polish sausage Hunting ,,)

natka pietruszki ( parsley – kupiłam w doniczce na stoisku z ziołami w Tesco )

750 mll wody

Obrać ziemniaki , patat , marchew i cebulę. Pokroić – ziemniaki , patat i marchew w kostkę , cebulę w drobne paseczki, a pasternak utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ). W garnku rozgrzać olej z masłem i zeszklić cebulę. Wlać wodę . Dołożyć ziemniaki, patat i marchew. Zagotować. Mięso wymieszać z rozkruszoną przyprawą Oxo i 2 łyżkami drobno pokrojonej natki pietruszki. Uformować małe kulki ( mnie wyszło ok 50 szt ) .Wrzucać mięso na gotujący wywar i gotować wszystko razem ok. 30 minut. W trakcie gotowania wrzucić drobno pokrojoną kiełbasę .Zupę rozrobić z 1 szklanką  zimnej wody i wlać do zupy ( daję więcej wody bo w trakcie gotowania część się wygotowała a to , że żurek będzie delikatniejszy nie zaszkodzi ). Gotować 10 minut. Śmietanę zmieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy – wlać do garnka i już nie gotować .  Doprawić zupę majerankiem , pieprzem. Podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki ( ja dodałam trochę pokrojonego drobnego szczypiorku bo natka mi się skończyła – a szczypiorek był – nie zmienia smaku – można użyć ).

W zasadzie wiele smakowo się nie różni od tego prostego żurku jaki gotuję w domu . Trochę musiałam eksperymentować – ale wnuki wyprosiły polską zupkę .

Tym którzy są w podobnej sytuacji ( to znaczy siedzą po za krajem  , a mają ochotę na coś swojskiego ) podpowiadam jakich produktów mogą użyć .Podstawowych typu marchew , ziemniaki , cebula podaję po ,, naszemu ,, bo każdy na oko rozpozna na półce .

file1311016382