Zupa z dyni króluje na naszych stołach szczególnie w okresie jesiennym. Sposobów na jej przygotowanie jest dość dużo: na słodko lub wytrawnie. Jej właściwości dla zdrowia są docenione przez osoby w różnym wieku. Poznajcie najciekawsze i najpyszniejsze przepisy na zupę dyniową.
Co nieco o dyni
Dynia zawiera składniki mineralne, witaminę A, C, witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń, żelazo oraz fosfor. Z kolei miąższ, stanowi idealne źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Świetną zaletą dyni, jest jej nisko kaloryczność, ponieważ zawiera jedynie 33 kalorie na 100 gram. Ugotowaną zupę z dyni najlepiej podawać w formie zmiksowanej jako krem, można ją serwować z ryżem, makaronem lub bagietką zapiekaną. Zupa z dyni bardzo dobrze komponuje się z pikantnymi przyprawami (kminem rzymskim, pieprzem, ostrą papryką, kurkumą, curry, imbirem), ale też z ziołami, które sypiemy już na talerzu (szczypiorek, natka pietruszki, kolendra). Wiele osób uwielbia zupę z dyni posypaną prażonymi pestkami słonecznika lub dyni.
Dynia reguluje pracę jelit oraz pobudza procesy trawienne. Polecana jest dla osób zmagających się z zaparciami, problemami z układem trawiennym czy planujących detoksykację organizmu. Cudowne warzywo oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Jeżeli planujecie schudnąć, to śmiało możecie sięgać po dynie, ponieważ jest lekkostrawna.
Krem z dyni
Co kupić?
- 1 dynia
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cukru
- 100 ml śmietany 30%
- 1 litr bulionu
- 1 mała cebula
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki zmielonego imbiru
Przygotowanie:
Zacznijcie od umycia dyni, przekrojenia jej na pół oraz oczyszczenia z pestek. Marchewkę, cebulę oraz ziemniaki również umyjcie, oraz obierzcie. Następnie wszystkie warzywa pokrójcie w kostkę. Całość włóżcie do garnka i zalejcie wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym lub z bio kostki. Gotujcie na małym ogniu pod przykryciem, aż do uzyskania miękkości warzyw. Teraz zmiksujcie zupę na krem, doprawcie przyprawami oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodajcie śmietanę i gotowe.
Na ostro
Co kupić?
• 1,5 kg dyni
• 600 g ziemniaków
• 3 marchewki
• kawałek korzenia imbiru
• 4 cebule
• sól
• pieprz
• oliwa
• 1 szklanka ryżu
• 2 pietruszki
• 1 mały seler korzeniowy
• 2 ząbki czosnku
• 2 ostre papryki
Przygotowanie:
Ryż ugotujcie jak zwykle. Dynię obierzcie ze skóry, pozbądźcie się pestek i pokrójcie w kawałki. Następnie resztę warzyw obierzcie i pokrójcie w sporą kostkę. Teraz podsmażcie cebulę z oliwą, a pod koniec dorzućcie czosnek. Do garnka włóżcie warzywa i zalejcie je dwoma litrami wody. Doprawcie solą i gotujcie przez pół godziny. Na koniec dodajcie imbir i resztę przypraw oraz wyjmijcie ostrą paprykę. Całość zblendujcie na krem i podawajcie z ryżem.
Z soczewicą
Co kupić?
- 1 dynia
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 2 jabłka
- sól
- mieszanka curry
- pieprz
- 50 ml oleju
- 3 cebule
- pół szklanki śmietany
- 3 suszone pomidory
- 3 litry wodyDo ozdoby:
- 1 puszka soczewicy zielonej gotowanej
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- kawałek imbiru
- 100 ml oleju
- sól
Przygotowanie:
Zacznijcie od obrania cebuli i pokrojenia jej w kostkę, a następnie podsmażenia. Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce, po czym dodajcie do cebuli. Dynię musicie przekroić na pół, obrać i pozbyć się pestek, oraz pokroić ją w kostkę. Teraz pora na ziemniaki i jabłka. Obierzcie je i dodajcie do reszty w rozdrobnionej postaci . Dolejcie wodę, soczewicę, dodajcie sól i curry. Całość gotujcie przez 40 minut, aż dynia zmięknie. Następnie zmiksujcie zupę na krem. W międzyczasie podsmażcie czosnek, chili i imbir. Dodajcie do tego soczewicę i wymieszajcie dokładnie. Jest to dodatek, który doda dodatkowej pikanterii, ale możecie z niego zrezygnować.
Z miodem
Co kupić?
- 500 gramów dyni
- bulion
- liście szałwii
- pieprz cayenne
Przygotowanie:
Dynię obierzcie, wyjmijcie z niej pestki i resztę pokrójcie w kawałki. Natrzyjcie ją oliwą, dodajcie sól i pieprz. Pieczcie ją przez pół godziny w 200 stopniach. Mleko zagotujcie wraz z bulionem, po czym dodajcie miąższ z dyni oraz pieprz i miód. Całość zagotujcie, dodajcie sok z cytryny i zmiksujcie na krem. Z kolei pestki z dyni uprażcie na suchej patelni i dodawajcie jako dodatek wraz z liściem szałwii.
Z mleczkiem kokosowym
dodał: Szybkie gotowanie
Co kupić?
- 1,5 kg obranej i oczyszczonej dyni
- 2 marchewki
- 1 cebula
- ok.1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru (lub mały kawałek świeżego)
- 3-4 łyżki oleju
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- nasiona słonecznika
Przygotowanie:
Dynię oraz marchewki zetrzyjcie robotem na wiórki (lub pokrójcie w drobną kostkę). Cebulę pokrójcie na drobną kostkę i wrzućcie na dużą patelnię, na rozgrzany olej. Po kilku minutach dodajcie starte warzywa. Podsmażcie wszystko, a następnie przełóżcie do garnka i zalejcie rosołem/bulionem. Wszystko zmiksujcie blenderem na gładką masę. Dodajcie mleczko kokosowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, siekaną natkę pietruszki i przyprawy. Gotujcie jeszcze kilka minut na małym ogniu. Przed podaniem posypcie prażonymi ziarnami dyni lub słonecznika.