Zupa ziemniaczana z nutą bananową
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 banany
włoszczyzna (1 pietruszka, 1 marchewka, kawałek białej części pora)
2 kostki bulionowe
1,2 l wody
liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka curry
sos sojowy
pieprz
ewentualnie sól
śmietana
natka pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki i resztę warzyw obrać, pokroić na grube kawałki, wrzucić do garnka, dodać kostki bulionowe (np.warzywne), 2 listki laurowe i ziele angielskie. Dodać banany pokrojone w plastry i wodę. Gotować do miękkości. Usunąć listki i ziele. Doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem, curry, dodać posiekaną natkę. Każdy talerz ozdobić natką, śmietaną i skropić sosem sojowym. Jeśli zupa jest za gęsta, można dodać trochę wody. Ja nie zmiksowałam całości, wyciągnęłam kawałki marchwi i udekorowałam zupę plasterkami.