Zupa z żółtej brukwi

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Czas : 1 godzina

Składniki :

30-40 dag wieprzowiny z kostką ( ja użyłam kawałka schabu )
3 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1/8 selera
1/3 pora
30 dag brukwi żółtej
sól
majeranek
maggi w płynie
pieprz mielony
½ szklanki słodkiej śmietanki

Mięso , marchew, seler, pietruszkę, por zalać 3 szklankami wody, osolić i gotować .Po 30 minutach do wywaru włożyć pokrojoną w słupki brukiew i ziemniaki pokrojone w kostkę. Po następnych 30 minutach łyżką cedzakową wyłowić z zupy część ( 1/3 ) ziemniaków, brukiew, mięso i warzywa – odłożyć .Zupę zmiksować. Wrzucić do niej brukiew i ziemniaki wyłowione uprzednio z zupy, obrane od kości i rozdrobnione mięso , marchew pokrojoną w plasterki. Doprawić maggi, majerankiem, pieprzem- wlać słodką śmietankę .Podawać posypaną pokrojonym koperkiem .

nadesłane: Babciagramolka