Zupa z zielonej soczewicy

31 lipca 2012, dodał: Ewelina Sworek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

szklanka zielonej soczewicy

tacka włoszczyzny

papryka

puszka czerwonej fasoli

przecier pomidorowy

cebula

czosnek

papryka czerwona w proszku (ostra)

kostka warzywna

liść laurowy

zioła prowansalskie

sól, pieprz

oliwa

Przygotowanie:

Do garnka z wodą wrzucamy zieleninę i korzeń pietruszki (z tacki), 2 liście laurowe, pieprz, sól, kostkę warzywną (jedna kostka na pół litra wody). Kiedy wywar się zagotuje, wrzucamy opłukaną wcześniej soczewicę, gotujemy, aż zmięknie. W międzyczasie obieramy i kroimy marchewkę, paprykę, seler, por (wg uznania – w kostkę lub paski). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone warzywa. Gdy warzywa zmiękną, przyprawiamy je papryką  w proszku i wyciskamy czosnek. Po chwili wrzucamy wszystko do garnka z wywarem i soczewicą. Po kilku minutach gotowania dodajemy do zupy przecier pomidorowy (wg uznania), doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i ulubionymi przyprawami. Na koniec dodajemy fasolę czerwoną i gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną, a cała zupa przejdzie zapachem przypraw. Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...