Zupa z kurczaka z makaronem
Składniki:
*50 dag mięsa z kurczaka bez skóry
*2 marchewki
*1 seler naciowy
*1 ząbek czosnku
*5 goździków
*pęczek ziół: tymianek,natka pieturszki,oregano
*liść laurowy
*5 ziarenek pieprzu
*20 dag makaronu rosołowego
*sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso włożyć do dużego garnka. Zalać 1/4 l.osolonej wody i zagotować.
2. Marchewki i selera umyć, oczyścić, liście selera odłożyć na bok. Marchew pokroić w drobną kostkę, seler w cienkie paski. Obrać cebulę i czosnek. Naszpikować cebulę goździkami i przekroić na pół ząbek czosnku.
3. Warzywa, cebulę, czosnek, zioła i ziarna pieprzu dodać do mięsa i do połowy przykryte gotować na małym ogniu ok.godziny. Od czasu do czasu zdejmować chochlą gromadzącą się pianę.
4. Bulion przelać przez drobne sito do drugiego garnka,trochę ostudzić i zdjąć zastygły tłuszcz.
5. Zagotować bulion i ugotować w nim makaron al dente.
6. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Przyprawić np. oregano, podawać na gorąco.