Zupa z włoskiej kapusty

19 października 2012,
dodał: CafeBabilon
Artykuł zewnętrzny
Alternatywa dla kapuśniaku w zwykłej postaci. Dużo lżejsza kapusta włoska świetnie zastąpiła tradycyjną, a z dodatkiem podsmażonych pieczarek zupa nabrała rewelacyjnego smaku.

Mięsna wkładka i solidna porcja warzyw – idealny jednogarnkowy obiad. Polecam na mroźny dzień talerz takiej zupy…

SKŁADNIKI:

  • 40 dkg mięsa z kością (u mnie szponder wołowy)
  • mała główka kapusty włoskiej
  • spora marchew
  • pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 2-3 ziemniaki
  • cebula
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na oleju, oprószyć solą, dodać pieczarki i  chwilę razem smażyć. Doprawić pieprzem.

Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą i gotować aż będzie odchodziło od kości.

Marchew, seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka z  gotującym się mięsem i gotować 15 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w  większą kostkę i dodać do gotującego się wywaru. Gdy ziemniaki będą dochodziły, dodać pokrojoną drobno kapustę i podsmażone pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze pięć minut i podawać.

file1350638211



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....