Zupa z kalarepy dla zdrowia – krok po kroku

24 czerwca 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kalarepa była dobrze znana naszym babciom i ceniły ją za smak oraz właściwości odżywcze. To warzywo z rodziny kapustowatych jest źródłem wielu witamin (m.in. A, B, C, E i K) i minerałów (jak magnez, fosfor, potas, cynk), a także przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki i opóźniają starzenie się organizmu. Dziś warto ją polubić również za to, że dostarcza niewielu kalorii, czyli wspomaga odchudzanie. Ma działanie przeciwnowotworowe, wspomaga prawidłowe widzenie,ma właściwości bakteriobójcze – m.in. działa niszcząco na Helicobacter pylori – bakterię odpowiedzialną za rozwój wrzodów w układzie pokarmowym. jadalna jest nie tylko główka kalarepy, ale też jej długie liście, które są polecane m.in. w anemii i leczeniu stanów zapalnych.

Jest doskonała jako dodatek do letnich dań obiadowych – w formie zupy, zapiekanki, do faszerowania itp. Jak przyrządzić to warzywo, by smakowało całej rodzinie? Dziś proponujemy pyszną zupę z kalarepy.

zupa z kalarepy

Składniki:

2 średniej wielkości kalarepy

200 g mięsa z kurczaka lub indyka

3 ziemniaki

3 średnie marchewki

1 mała pietruszka lub kawałek selera

2 cebule

łyżka posiekanego koperku lub pietruszki

50 ml śmietany 12%

olej do smażenia

sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy do smaku

Przygotowanie zupy z kalarepy krok po kroku:

Zagotować wodę w garnku, mięso opłukać, ziemniaki, pietruszkę(lub selera) i marchew obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a następnie wrzucić wszystko do wrzątku. Kalarepę i cebulę obrać i drobno pokroić, a następnie podsmażyć przez 5 minut na oleju, po ok. 10 minutach dodać je do gotującej się zupy i nadal ją gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Po ugotowaniu odlać trochę zupy do filiżanki i przestudzić, następnie dodać do niej śmietanę i wymieszać przez dodaniem jej do gorącej zupy – to zapobiegnie zwarzeniu się śmietany w zupie. Doprawić całość przyprawami wg uznania. Rozlać zupę na talerze, udekorować koperkiem/pietruszką i podawać.
Zupę tę można przyrządzić również w formie kremu – wówczas jednak należy dodać 4 kalarepy zamiast 2 i po ugotowaniu trzeba zmiksować zupę, by uzyskać gładką i dość gęstą masę.

Smacznego! Dajcie znać, jakie jest Wasze ulubione danie z kalarepą!

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz