Zupa z fasoli i kapusty
Artykuł zewnętrzny
składniki:
300 g fasoli białej
mała kapusta
1 cebula
1/3 szklanki oliwy
2 łyżki masła
2 pomidory
grzanki z chleba
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie.Następnie gotować w tej samej wodzie do miękkości na słabym ogniu. Połowę fasoli wybrać łyżką cedzakową i przetrzeć przez sito, puree włożyć z powrotem do reszty fasoli . Kapustę oczyścić,odciąć twarde liście, umyć cienko poszatkować. Cebulę obrać umyć cienko pokrajać. Kapustę i cebulę włożyć do garnka, dodać oliwę oraz pomidory, i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem bez dodawania wody. Gdy kapusta będzie miękka połączyć ją z fasolą i zagotować. Rozłożyć na talerzach grzanki z przypieczonego chleba , nalewać na nie gorącą zupę.