Zupa z dyni z makaronem – pyszna!

11 października 2012, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Kochani, to moja ulubiona zupa na jesienne deszczowe dzionki. Jest taka mięciutka w smaku wręcz śmietankowa, kocham ją!

składniki:

  • 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • cała marchew
  • cebula i czosnek
  • makaron babuni
  • przyprawy: sól, pieprz i kminek (koniecznie!)
  • śmietanka słodka 18 %
  • serek topiony
  • olej lub masło klarowane (na maśle lepsze)
  • bulion

Na oleju lub maśle  podsmażyć cebulkę, czosnek, marchew w kostkę, dodać dynię i razem wszystko smażyć około 10 minut. Potem całość zalać bulionem około 2 litry i gotować do miękkości. Na sam koniec zmiksować zupkę, podawać z kluseczkami i śmietanką, ewentualnie serkiem topionym. Na wierzch posypać kminkiem.

więcej na blogu:kolorowapani123.blogspot.com



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz