Zupa z dyni z makaronem – pyszna!
Artykuł zewnętrzny
Kochani, to moja ulubiona zupa na jesienne deszczowe dzionki. Jest taka mięciutka w smaku wręcz śmietankowa, kocham ją!
składniki:
- 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
- cała marchew
- cebula i czosnek
- makaron babuni
- przyprawy: sól, pieprz i kminek (koniecznie!)
- śmietanka słodka 18 %
- serek topiony
- olej lub masło klarowane (na maśle lepsze)
- bulion
Na oleju lub maśle podsmażyć cebulkę, czosnek, marchew w kostkę, dodać dynię i razem wszystko smażyć około 10 minut. Potem całość zalać bulionem około 2 litry i gotować do miękkości. Na sam koniec zmiksować zupkę, podawać z kluseczkami i śmietanką, ewentualnie serkiem topionym. Na wierzch posypać kminkiem.
więcej na blogu:kolorowapani123.blogspot.com