Zupa z czosnku niedźwiedziego to wiosenny eliksir zdrowia. Aromatyczna, kremowa i gotowa w 20 minut

dodał: Marta Dasińska
Wiosna nadeszła i jest to czas, aby cieszyć się czosnkiem niedźwiedzim. Zupa z czosnku niedźwiedziego i sera jest jedną z najlepszych wiosennych zup, jakie można przygotować. Dodatkowo jest bardzo szybka i łatwa w wykonaniu, zatem idealna na codzienny obiad w środku zabieganego tygodnia.
Do tej pory oprócz pesto i zupy nie bardzo umiałam wykorzystać czosnek niedźwiedzi, którego zawsze mam ogromne ilości. Podobno można kisić kwiaty, co będzie moim kolejnym sposobem na ich wykorzystanie, ale dzisiaj pokazuję, jak zrobić zupę z czosnku niedźwiedziego i sera cheddar.
W proponowanym przepisie pikantny czosnek niedźwiedzi spotyka się z mocnym serem. Zupę zmiękcza śmietana i bulion z kurczaka (lub bulion warzywny, w wersji wegetariańskiej). Uważam go za przepis leniwy, ale niezwykle smaczny i prosty. Zupa z czosnku niedźwiedziego jest po prostu prosta i pyszna.
Jak można wykorzystać w kuchni czosnek niedźwiedzi?
Jest wiele powodów, aby wypróbować wiele przepisów z czosnkiem niedźwiedzim. Czosnek niedźwiedzi jest bardzo popularnym dzikim ziołem, głównie ze względu na aromatyczny smak czosnku i korzyści zdrowotne. Można go wykorzystać na wiele sposobów, na przykład do zrobienia pesto, sosu, masła ziołowego, smarowidła do chleba, serka lub właśnie pysznej kremowej zielonej zupy. Czosnek niedźwiedzi nie tylko dobrze smakuje, ale jest również bardzo zdrowy, ponieważ zawiera wiele witamin i minerałów. Jest szczególnie bogaty w witaminę C, witaminę A, żelazo, potas i witaminę B1. Podczas gdy dostarcza nam wielu ważnych składników odżywczych, jego działanie antybakteryjne może wzmocnić układ odpornościowy i chronić przed przeziębieniami. Przy regularnym spożywaniu czosnek niedźwiedzi może nawet mieć pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, ale ma także wiele innych korzyści zdrowotnych.
Rzadko jem zupy jako danie główne, ale stanowią one świetny dodatek lub przystawkę na lunch lub kolację. Ponadto zupy idealnie nadają się do odgrzewania i są zazwyczaj bardzo zdrowe. W połączeniu ze świeżo upieczonym chlebem zupa z czosnku niedźwiedziego stanowi idealny zdrowy, pyszny i lekki posiłek. Możemy przygotować tę zupę z czosnku niedźwiedziego w zaledwie 20 minut, używając kilku tanich składników i minimalnego wysiłku. Ponadto można modyfikować podstawowy przepis według własnych upodobań, zamieniając składniki na inne lub nawet dodając dodatkowe warzywa.
Jak przygotować zupę z czosnku niedźwiedziego?
Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 cebula, drobno posiekana
– 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
– 25 g masła
– 800 ml bulionu z kurczaka lub warzyw
– 2 garści liści czosnku niedźwiedziego, dokładnie umytych i grubo posiekanych
– 120 g cheddara lub innego mocnego sera, pokruszonego
– 50 ml śmietanki kremówki
– czarny pieprz
– dodatkowa oliwa z oliwek i czosnek niedźwiedzi, ser i śmietana do dressingu
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę z oliwek w dużym rondlu i dodać cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż będzie złota. Ugotować ziemniaki, aż będą wystarczająco miękkie do rozgniecenia. Odcedzić i zachować wodę. Świeży bulion dodać do cebuli, kolejno dodać czosnek niedźwiedzi i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia i zmiksować blenderem ręcznym. W międzyczasie rozgnieść ziemniaki, mieszając z masłem i śmietaną, gdy będą gładkie. Doprawić czarnym pieprzem. Wymieszać zmiksowany bulion i mieszankę czosnku z ziemniakami. Wymieszać z serem. Ponownie doprawić pieprzem do smaku i podgrzać. Doprawić oliwą z oliwek lub śmietaną, większą ilością pokruszonego cheddara i grzankami według uznania.