Zupa z chorizo i jarmużem

7 sierpnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dla czterech osób
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
– 250 g chorizo
– 2 Bulionetki warzywne Knorr
– 0,5 kg ziemniaków
– 0,5 kg jarmużu
– 1 por
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
1. Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pora smażyć w garnku na margarynie około 5 minut na średnim ogniu. Dołożyć do tego ziemniaki, smażyć kolejne 5 minut, co chwilę mieszając.
2. Do garnka dolać 1 litr wody, do której dodajemy Bulionetki Knorr, dzięki czemu zupa będzie doskonale doprawiona. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i pozostawić na nim, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie trzeba je rozgnieść w zupie. Dodać posiekany jarmuż i gotować około 10 minut.
3. Równolegle należy pokrojone chorizo podsmażyć na patelni, aż stanie się chrupkie, dodając je do zupy tuż przed podaniem.

1z