Zupa z suszonych pomidorów w chlebie
Artykuł zewnętrzny
– 750 ml bulionu warzywnego
– 250 ml białego wytrawnego wina
– 20 dag suszonych pomidorów
– 8 ząbków czosnku
– 3 szalotki
– 8 kromek pszennego pieczywa
– cytryna
– łyżka startego parmezanu
– oliwa,
– sól, ostra papryka
Na patelni na oliwie zeszklić pokrojone szalotki (lub cebulę). Dodać pokrojone w paseczku suszone pomidory, rozgniecione ząbki czosnku i podlać winem. Dusić około 5 minut. Do garnka wlać bulion warzywny, dodać składniki z patelni, otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok. Gotować 6 minut. Doprawić solą i ostrą papryką. Zrobić grzanki z chleba w piekarniku lub tosterze, pokruszyć na grube kawałki. Grzanki ułożyć na talerzach, wlać zupę i posypać parmezanem.