Zupa włoska z pomidorami
Artykuł zewnętrzny
Jeśli masz ochotę na coś smacznego, a niekoniecznie masz dużo czasu, możesz szybko i łatwo wyczarować oryginalną zupę włoską.
Potrzebujesz:
1 kg ziemniaków
0,5 kg pomidorów
1 cebulę
trochę masła, soli, pieprzu oraz oczywiście bazylię (najlepiej świeżą)
Do rondelka z grubym dnem należy włożyć trochę masła i podsmażyć cebulkę na złocisty kolor. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po około 5 minutach zalać wszystko 1,5 lita wody i gotować 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Nie odcedzając zrobić dość rzadkie ziemniaczane piure. Na patelni podsmażyć obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Gdy nieco zmiękną rozgnieść je widelcem i dodać do naszej zupy. Podawać ze świeżą bazylią.