Zupa warzywna z kaszą
Artykuł zewnętrzny
Zupy warzywne szczególnie latem smakują najlepiej, Taka letnia zupa jest bardzo sycąca, z dużą ilością warzyw, może być na bazie kurczaka, zabielona lub nie, z dodatkiem brokułu, szpinaku, pomidorów i jarmużu, pieczarek itp. – dodajemy kaszę perłową lub pęczak.
składniki:
1,5 litra bulionu mięsnego
1 filiżanka kaszy niepalonej
1 marchewka
2 pietruszki
2 cebule
1/2 selera
1 czerwona papryka
1 łyżeczka kminku mielonego
opcjonalnie: brokuł, pomidory, jarmuż i ulubione zioła
Przygotowanie:
1. Bulion zagotowujemy
2. Obieramy i myjemy selera, pietruszkę, marchewkę i cebulę i inne warzywa ulubione
3. Marchewkę i pietruszkę kroimy na kawałki i dodajemy do bulionu
4. Cebulę kroimy w piórka i wraz z pokrojoną w kostkę papryką podsmażamy na oleju lub oliwie z oliwek, dodajemy do zupy
6. Seler tarkujemy na dużych oczkach i prażymy na patelni razem z kminkiem, po czym dodajemy do zupy
7. Do zupy dodajemy kaszę niepaloną, zagotowujemy i gotujemy przez 15-20 minut