Zupa szpinakowa kulkami mięsnymi

24 września 2013, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

aa

1 kg.szpinaku

1i1/2 bulionu warzywnego

mięso wieprzowe 40dag

10dag.sera żółtego

1 jajko

bułka tarta 3 łyżki

4 łyżki masła

1/2 pęczka natki pietruszki

sól

pieprz

2 ząbki czosnku

sok z połowa cytryny

Przygotowanie:

Szpinak myjemy, sparzamy gorącą wodą, odcedzamy, i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy szpinak, przekładamy do garnka, łączymy z bulionem i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu. Mięso mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, starty na tarce o dużych oczkach ser, sól, pieprz i  wyrabiamy masę. Z mięsa formujemy małe kulki, wkładamy do zupy i gotujemy około 15 minut. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem,dodajemy sok z cytryny i  podajemy.

 

fot redakcja