Zupa szpinakowa kulkami mięsnymi
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kg.szpinaku
1i1/2 bulionu warzywnego
mięso wieprzowe 40dag
10dag.sera żółtego
1 jajko
bułka tarta 3 łyżki
4 łyżki masła
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
sok z połowa cytryny
Przygotowanie:
Szpinak myjemy, sparzamy gorącą wodą, odcedzamy, i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy szpinak, przekładamy do garnka, łączymy z bulionem i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu. Mięso mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, starty na tarce o dużych oczkach ser, sól, pieprz i wyrabiamy masę. Z mięsa formujemy małe kulki, wkładamy do zupy i gotujemy około 15 minut. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem,dodajemy sok z cytryny i podajemy.
fot redakcja