Zupa szczawiowa z jajkiem

28 września 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Smak dzieciństwa, lekka, smaczna, kwaśna zupka, podawana z jajkiem ugotowanym na twardo… Ta zupa bardzo kojarzy się z Wiosną, przypomina mi kwitnące mlecze na łące… [notabene szczaw został zerwany na pobliskiej łące]

Składniki:

duży pęczek szczawiu
2 marchewki
1 pietruszka
150 ml śmietany
2 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżka masła
1 łyżeczka posiekanego koperku
listek laurowy
ok. 2 litry rosołu

Do gorącego rosołu wrzucić liść laurowy, pietruszkę i marchew pokrojoną w kostkę. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek, pokroić i podsmażyć na maśle (podczas smażenia mocno się skurczy). Wlać zahartowaną śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, a po kilku minutach dodać szczaw i koperek. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

file1317212628



FORUM - bieżące dyskusje

Zbieractwo - uciążliwy problem
Jeśli masz miejsce na takie przydasie i nie sprawiają, że nie możesz się...
Drewniane schody. Czy warto
Po drewnianych schodach nie ma się jak skradać. Z czasem zaczną skrzypieć. :D
kolor szminki jaki uzywasz najczesc…
Jak dobieracie odcień szminki do swojej urody? Metodą prób i błędów?
Dieta sałatkowa?
Gdybym miała jeść same sałatki, szybko zatęskniłabym za ciepłym posiłkiem. Jak zauważyła PaTix, majonez,...