Zupa pomidorowa z makaronem
Składniki
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- kwaśna śmietana 18 %-200 gramów,
- 2 kostki rosołowe,
- słoiczek swojskiego przecieru pomidorowego-350 gramów, lub zamiennik- 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30 %,
- mąka pszenna-2 łyżki,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- sól- do smaku,
- pieprz-do smaku,
- maggi w płynie-do smaku,
- 200 gram makaronu penne, lub innego-świderki, muszelki, nitki.
To jest najpopularniejsza zupa. Sposobów na jej przygotowanie jest wiele, ale nazwa zawsze ta sama.
Etapy przygotowania
Zupa :
Warzywa-marchew, pietruszka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, a cebulę na połowę.
Włożyć to wraz z liściem laurowym i zielem angielskim do 2 litrów wody i gotować do miękkości-15 minut.
Potem wlać do garnka słoiczek własnego przecieru pomidorowego-350 gramów, lub dać zamiennik 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30 %.
Przecier lub koncentrat pomidorowy dawać, w zależności, kto lubi jaki kolor zupy.
Do 200 gram kwaśnej śmietany dodać 2 łyżki mąki, zamieszać i wlać do wrzątku.
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
Dodać do smaku 2 kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
Gotować do zakipienia.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie.
Zupę można posypać zieleniną, tj.: koprem, lub pietruszką.
Makaron :
Wcześniej ugotować osobno makaron na pół-twardo i go odcedzić.
Potem wyłożyć na talerz i zalać zupą pomidorową.