Zupa pomidorowa z makaronem

4 lutego 2010,
dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • kwaśna śmietana 18 %-200 gramów,
  • 2 kostki rosołowe,
  • słoiczek swojskiego przecieru pomidorowego-350 gramów, lub zamiennik- 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30 %,
  • mąka pszenna-2 łyżki,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól- do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • maggi w płynie-do smaku,
  • 200 gram makaronu penne, lub innego-świderki, muszelki, nitki.

To jest najpopularniejsza zupa. Sposobów na jej przygotowanie jest wiele, ale nazwa zawsze ta sama.

Etapy przygotowania

Zupa :
Warzywa-marchew, pietruszka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, a cebulę na połowę.
Włożyć to wraz z liściem laurowym i zielem angielskim do 2 litrów wody i gotować do miękkości-15 minut.
Potem wlać do garnka słoiczek własnego przecieru pomidorowego-350 gramów, lub dać zamiennik 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30 %.
Przecier lub koncentrat pomidorowy dawać, w zależności, kto lubi jaki kolor zupy.
Do 200 gram kwaśnej śmietany dodać 2 łyżki mąki, zamieszać i wlać do wrzątku.
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
Dodać do smaku 2 kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
Gotować do zakipienia.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie.
Zupę można posypać zieleniną, tj.: koprem, lub pietruszką.
Makaron :
Wcześniej ugotować osobno makaron na pół-twardo i go odcedzić.
Potem wyłożyć na talerz i zalać zupą pomidorową.

file1265300127



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.