Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków z pulpecikami
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków z pulpecikami
Trochę odmiany w serwowaniu zupy ogórkowej .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
½ kg porcji rosołowej z kurczaka lub udko
2 średnie marchewki
1/8 selera
1 pietruszka
1/3 pora
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
4 średniej wielkości świeże ogórki
½ pęczka kopru
3 średnie młode ziemniaki
1 metka tatarowa ( 15-20 dag )
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
sok z cytryny
½ łyżeczki curry
sól
pieprz mielony
maggi
1 litr wody
Porcje rosołową ( lub udko ) , obrane i umyte warzywa ( marchew w plasterki a ziemniaki w słupki ) , kostka bulionowa, liście laurowe, ziele angielskie zalać wodą i gotować 45 minut .Ogórki umyć , obciąć końcówki , nie obierać. Jeden ogórek pokroić w cienkie plasterki i usmażyć rumieniąc na ½ łyżki oleju .Odsączyć i odłożyć . Resztę ogórków utrzeć na tarce jarzynowej i smażyć razem z usiekanym koperkiem ( łyżkę odłożyć do posypania na talerzu) przez 5 minut na reszcie oleju i maśle .Metkę wymieszać z kaszą manną i zrobić ok. 40 malutkich pulpecików. Z wywaru wyjąć porcję rosołową z kurczaka ( lub udko ) seler, por, pietruszkę , liście laurowe i ziele angielskie. Włożyć podsmażone i utarte ogórki .Zagotować . Na wrzącą zupę wrzucić pulpeciki. Gotować 15 minut. Doprawić do smaki maggi, pieprzem mielonym , sokiem z cytryny, curry .Podawać posypując koprem i dodając do każdego talerza trochę smażonych plasterków ogórka. Śmietankę wlewać bezpośrednio na talerz lub zaprawić zupę w garnku .
Aha ! Zapomniałam napisać ,że zupa jest smaczniejsza na drugi dzień. Tą ugotowałam wczoraj. Próbowałam zaraz po ugotowaniu-była smaczna .Ostudziłam .Schowałam do lodówki . Dziś jadłyśmy na obiad- pycha – jeszcze nabrała smaku.
nadesłane: Babciagramolka