Zupa ogórkowa
Artykuł zewnętrzny
porcja rosołowa
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
4 ogórki kiszone
kostka rosołowa
1/2 szklanki śmietany
2 płaskie łyżki mąki
zielona pietruszka
sól
pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
łyżka masła
30 dag ziemniaków
Porcję rosołową i warzywa wrzycamy do gotującej się wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i kostkę rosołową. Gotujemy około 20 minut, następnie wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i wszystko gotujemy do miękkości. Następnie ścieramy ogórki na grubej tarce, podsmażamy na łyżce masła i wrzycamy do zupy wtedy jak już ziemniaki są miękkie. Na koniec zaprawiamy mąką i śmietaną, zagotowujemy. Posypujemy zieleniną i dprawiamy do smaku
solą i pieprzem, jeżeli jest taka potrzeba. Wszystko zależy od ogórków.