Zupa multigrzybowa

16 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2 i ½ l wywaru z grzybów leśnych (borowików szlachetnych, borowików ceglastoporych, podgrzybków, koźlarzy czerwonych)
  • 10 dkg mieszanki wymienionych grzybów
  • 3 duże pieczarki
  • 1 średnia cebula
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 3 kostki rosołowe Bulion Cielęcy
  • 100 g suchego makaronu (ja użyłam drobnych muszelek)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 5 dkg korzenia selera
  • ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • 150 ml śmietany 12%
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki siekanej natki pietruszki

Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do wywaru z grzybów, dodajemy kostki rosołowe i gotujemy przez 5 minut. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Na zimną patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy przez 5 minut na małym gazie. Wrzucamy drobno pokrojone pieczarki i grzyby, smażymy przez kolejne 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka z wywarem i jarzynami. Doprowadzamy całość do wrzenia. Wsypujemy makaron i gotujemy zupę przez następne 5 minut. Śmietanę mieszamy z jogurtem, solą morską oraz pieprzem. Dodajemy do zupy. Doprowadzamy ją do wrzenia. Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

file1258379096



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...