Zupa multigrzybowa
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 2 i ½ l wywaru z grzybów leśnych (borowików szlachetnych, borowików ceglastoporych, podgrzybków, koźlarzy czerwonych)
- 10 dkg mieszanki wymienionych grzybów
- 3 duże pieczarki
- 1 średnia cebula
- 4 średnie ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 3 kostki rosołowe Bulion Cielęcy
- 100 g suchego makaronu (ja użyłam drobnych muszelek)
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 5 dkg korzenia selera
- ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
- 150 ml śmietany 12%
- 150 ml jogurtu naturalnego
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- ½ łyżeczki siekanej natki pietruszki
Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do wywaru z grzybów, dodajemy kostki rosołowe i gotujemy przez 5 minut. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Na zimną patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy przez 5 minut na małym gazie. Wrzucamy drobno pokrojone pieczarki i grzyby, smażymy przez kolejne 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka z wywarem i jarzynami. Doprowadzamy całość do wrzenia. Wsypujemy makaron i gotujemy zupę przez następne 5 minut. Śmietanę mieszamy z jogurtem, solą morską oraz pieprzem. Dodajemy do zupy. Doprowadzamy ją do wrzenia. Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!