Zupa multigrzybowa

16 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2 i ½ l wywaru z grzybów leśnych (borowików szlachetnych, borowików ceglastoporych, podgrzybków, koźlarzy czerwonych)
  • 10 dkg mieszanki wymienionych grzybów
  • 3 duże pieczarki
  • 1 średnia cebula
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 3 kostki rosołowe Bulion Cielęcy
  • 100 g suchego makaronu (ja użyłam drobnych muszelek)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 5 dkg korzenia selera
  • ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • 150 ml śmietany 12%
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki siekanej natki pietruszki

Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do wywaru z grzybów, dodajemy kostki rosołowe i gotujemy przez 5 minut. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Na zimną patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy przez 5 minut na małym gazie. Wrzucamy drobno pokrojone pieczarki i grzyby, smażymy przez kolejne 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka z wywarem i jarzynami. Doprowadzamy całość do wrzenia. Wsypujemy makaron i gotujemy zupę przez następne 5 minut. Śmietanę mieszamy z jogurtem, solą morską oraz pieprzem. Dodajemy do zupy. Doprowadzamy ją do wrzenia. Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

file1258379096