Zupa marchwiowo-dyniowa z kalafiorem

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Prosta i pożywna, kremowa i pachnąca pyszna jarzynowa zupa

składniki:

  • 1 szkl. miąższu dyni, pokrojonego w drobną kosteczkę
  • 1 szkl. surowej marchewki, pokrojonej w drobną kosteczkę
  • 1 nieduży ziemniak, pokrojony w drobną kosteczkę
  • 1 szkl. małych różyczek kalafiora
  • 1 łyżka masła
  • 3 szkl. wody lub wywaru jarzynowego
  • 1-2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • do smaku: sól, cukier
  • ew. listki natki pietruszki do ozdoby

sposób przygotowania: Marchewkę i ziemniaka zalać 2 szkl. wody lub wywaru jarzynowego, dodać masło, troszkę soli i cukru, po ok. 1/3 łyżeczki, dusić 3 min., dodać dynię i dusić jeszcze 5-10 min. aż warzywa będą zupełnie miękkie. Następnie całość zmiksować, jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać płynu, ale ma być zawiesista i kremowa. Podgrzewamy ją ponownie, doprawiamy łyżeczką gałki muszkatołowej i ew. solą, jeśli trzeba. Różyczki kalafiora blanszujemy we wrzątku 2-3 min. – mają pozostać chrupiące. Na talerze nalewamy zupę, dodajemy kalafiora i oprószamy całość gałką oraz listkami natki. Ja dodaję dużo gałki muszkatołowej i musi być świeżo starta – taka ma cudowny, świeży aromat idealnie współgrający z dynią i  marchewką.

file1300197013



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...