Zupa krem ziemniaczano-jabłowo-cebulowy z rozmarynem
Artykuł zewnętrzny
Zupa krem ziemniaczano-jabłowo-cebulowy z rozmarynem
Czas : 40 minut
Składniki ;
5 średnich ziemniaków
2 jabłka
1 cebula
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżeczka rozmarynu
½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
1 łyżeczka mielonego kminku
½ litra bulionu drobiowego ( może być z kostki bulionowej Knorra 0
½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
2 łyżeczki bardzo drobno pokrojonej czerwonej papryki
2 łyżeczki usiekanej natki pietruszki
Ziemniaki i jabłka obrać i pokroić w kostkę , a cebulę w piórka. Obsmażać na patelni na oleju przez 5 minut. Przełożyć do garnuszka . Zalać bulionem .Dodać rozmaryn , kminek , pieprz .Gotować 30 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sitko. Dodać śmietankę .Podawać posypaną natką pietruszki i papryką .
nadesłane: Babciagramolka