Zupa-krem z pomidorów i cukinii
Artykuł zewnętrzny
Składniki dla 2 osób:
- 1/2 cebuli
- 1 średnia cukinia
- 4 duże pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- ser żółty
- rosołek w kostce
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni. Cukinię obrać, usunąć gniazda, pokroić. Do garnka nalać troszkę wody, dodać rosołek, następnie cukinię i dusić na małym ogniu do momentu aż będzie miękka. W międzyczasie obrać pomidory ze skórki, usunąć ziarenka ze środka, pokroić i dodać do gotującej się cukinii. Ząbek czosnku przepuścić przez praskę, dać do gotujących się warzyw. Pod koniec gotowania dołączyć jeszcze 3 łyżki kukurydzy. Całość zblenderować na w miarę gładką masę. Przelać do miseczek. U nas na wierzchu starty ser żółty, który dodaje zupie jeszcze ciekawszego smaku. Do dekoracji natka pietruszki i groszek ptysiowy. Pyszności :))