Zupa krem z papryki
Artykuł zewnętrzny
gorąca, słodko-ostra, pachnąca, cudowna w dżdżysty, pochmurny dzień…
składniki:
- 2 średnie ziemniaki
- 1 strąk papryki żółtej świeżej
- 1/2 papryki czerwonej, pieczonej
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
- 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej (dałam węgierską, wędzoną)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła lub oliwy
- ok. 2-3 szkl. wywaru jarzynowego (bez kapusty)
- kilka łyżek słodkiej śmietanki (niekoniecznie)
- posiekany koperek do przybrania
- do smaku: sól
sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło lub olej, wsypać paprykę w proszku, rozmieszać, dodać cebulkę, zeszklić, dodać paprykę żółtą, chili i ziemniaki, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać połowę papryki pieczonej, śmietankę i zmiksować. Doprawić solą. Podawać gorącą, przybraną koperkiem i resztą papryki pieczonej pokrojonej w kosteczkę, można oprószyć lekko odrobiną papryki mielonej. Można zupy nie miksować tylko podawać po zabieleniu śmietanką, która doskonale podkreśla smak papryki, i tej świeżej, i tej wędzonej w proszku.