Zupa krem z młodej kapusty

4 listopada 2021, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Sezon na młodą kapustę oficjalnie otwarty, więc z lubością podsmażamy i dusimy kapustę ze śmietaną i koperkiem. Robimy gołąbki z młodych, ciemnozielonych liści, szatkujemy na słodki bigos, opiekamy na grillach. A czy próbowałyście kiedyś kremowej zupy z młodej kapusty? Jeśli jeszcze nie, w tym sezonie koniecznie trzeba to zmienić. Uwierzycie, że młoda kapusta ma więcej witaminy C niż kiszona? Dostarczy też potasu, manganu, fosforu i miedzi, ale nie powinny jej nadużywać osoby z chorą tarczycą (utrudnia przyswajanie jodu). Zawiera mnóstwo witamin, a w umiarze oczywiście wskazana jest dla każdego. Zapraszam na mocno zielony, aromatyczny krem.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • 40 g pora,
  • 700 ml bulionu warzywnego,
  • 2 czubate łyżka masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeży koperek,
  • śmietana 18%,
  • nieduża cebula,
  • pieprz i sól,
  • 4 łyżki nasion słonecznika.

Przygotowanie: 

Kapustę myjemy i szatkujemy. Pora kroimy w plastry. Cebulkę w kostkę. Na jednej patelni najpierw prażymy nasiona słonecznika, które po uprażeniu odstawiamy. Następnie rozpuszczamy czubatą łyżkę masła i smażymy cebulkę. Na drugiej patelni rozgrzewamy czubatą łyżkę masła i dwie łyżki oliwy. Wsypujemy krążki pora, a gdy się zeszklą, dodajemy poszatkowane liście kapusty i dokładnie mieszamy. Następnie zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy około 20 minut – aż kapusta będzie miękka.

Następnie blendujemy ugotowane warzywa na krem, doprawiając solą i pieprzem (uwaga na ilość soli, jeśli używamy gotowego bulionu). Podczas blendowania możemy dolać nieco przegotowanej wody, aby uzyskać konsystencję taką, jaką lubimy. Przed podaniem dodajemy posiekany świeży koperek, śmietanę i podsmażoną cebulkę. Nasionami słonecznika możemy posypać zupę lub po prostu je zmieszać. Bulion warzywny można zastąpić drobiowym, jeśli ktoś woli mięsne wywary od wegetariańskich.

A jakie dania Wy serwujecie z młodych liści kapusty?