Zupa krem z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę oficjalnie otwarty, więc z lubością podsmażamy i dusimy kapustę ze śmietaną i koperkiem. Robimy gołąbki z młodych, ciemnozielonych liści, szatkujemy na słodki bigos, opiekamy na grillach. A czy próbowałyście kiedyś kremowej zupy z młodej kapusty? Jeśli jeszcze nie, w tym sezonie koniecznie trzeba to zmienić. Uwierzycie, że młoda kapusta ma więcej witaminy C niż kiszona? Dostarczy też potasu, manganu, fosforu i miedzi, ale nie powinny jej nadużywać osoby z chorą tarczycą (utrudnia przyswajanie jodu). Zawiera mnóstwo witamin, a w umiarze oczywiście wskazana jest dla każdego. Zapraszam na mocno zielony, aromatyczny krem.
Składniki:
- pół główki młodej kapusty,
- 40 g pora,
- 700 ml bulionu warzywnego,
- 2 czubate łyżka masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- świeży koperek,
- śmietana 18%,
- nieduża cebula,
- pieprz i sól,
- 4 łyżki nasion słonecznika.
Przygotowanie:
Kapustę myjemy i szatkujemy. Pora kroimy w plastry. Cebulkę w kostkę. Na jednej patelni najpierw prażymy nasiona słonecznika, które po uprażeniu odstawiamy. Następnie rozpuszczamy czubatą łyżkę masła i smażymy cebulkę. Na drugiej patelni rozgrzewamy czubatą łyżkę masła i dwie łyżki oliwy. Wsypujemy krążki pora, a gdy się zeszklą, dodajemy poszatkowane liście kapusty i dokładnie mieszamy. Następnie zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy około 20 minut – aż kapusta będzie miękka.
Następnie blendujemy ugotowane warzywa na krem, doprawiając solą i pieprzem (uwaga na ilość soli, jeśli używamy gotowego bulionu). Podczas blendowania możemy dolać nieco przegotowanej wody, aby uzyskać konsystencję taką, jaką lubimy. Przed podaniem dodajemy posiekany świeży koperek, śmietanę i podsmażoną cebulkę. Nasionami słonecznika możemy posypać zupę lub po prostu je zmieszać. Bulion warzywny można zastąpić drobiowym, jeśli ktoś woli mięsne wywary od wegetariańskich.
A jakie dania Wy serwujecie z młodych liści kapusty?