Zupa z dyni króluje od jakiegoś czasu na polskich stołach, jest nie tylko smaczna, ale posiada moc składników odżywczych. Przygotowujemy ją najczęściej na bazie dyni pieczonej lub smażonej. Na szczęście dynia hokkaido nie wymaga obierania, więc można ją upiec w kawałkach i zmiksować po upieczeniu wraz ze skórką. Pamiętajmy jednak, aby przed pieczeniem pestki usunąć, można je wykorzystać do innych dań lub ususzyć.
Zupa dyniowa wymaga jednak odpowiedniej oprawy: dodania wyrazistych dodatków i przypraw, aby nie była mdła i bez wyrazu. Dobrze jest więc zastosować szczyptę orientalnych przypraw, można też dodać do niej mleko kokosowe, ser topione lub parmezan, a dzisiaj proponujemy dodać do niej masło orzechowe. Mimo tego składnika zupa wcale nie będzie miała słodkiego charakteru, tylko stanie się bardziej kremowa i aksamitna w smaku. Są też zwolennicy serwowania zupy z dyni zupełnie na słodko z dodatkiem mleka i zacierek, ale to już propozycja na inna okazję, Dzisiaj skupiamy się bardziej na wersji obiadowej, którą podajemy z ryżem lub makaronem, grzankami itp. Możemy ja na koniec posypać prażonymi pestkami dyni lub słonecznikiem, serem feta, migdałami czy ulubionymi aromatycznymi ziołami. Można też zrobić fantazyjny kleks z sosu balsamicznego lub śmietany. Poniżej podajemy przepis na sprawdzoną, bardzo kremową, esencjonalną o głębokim smaku zupę z dyni, jej wielowymiarowy smak na pewno zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy.
składniki na zupę dyniową z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym:
dynia hokkaido
oliwa z oliwek
puszka mleka kokosowego
dwie łyżki masła orzechowego
opcjonalnie: marchewka, cebula
przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, papryka, curry
woda lub bulion około 1,5 litra
Średniej wielkości dynię myjemy i kroimy w większe kawałki, układamy na blasze wraz z marchewką, skrapiamy oliwą i pieczemy do miękkości. Można też dynię podsmażyć na oleju lub oliwie w dużym rondelku. Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę na złoty kolor. Upieczoną dynię i marchew oraz cebulkę miksujemy na gładką masę, przekładamy do garnka, zale3wamy mlekiem lub bulionem, całość gotujemy około 10 minut.
Dodajemy mleko, masło orzechowe i przyprawy całość gotujemy około 15 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami, nam najbardziej smakuje z ciepłym chlebkiem naan.