Zupa-krem z dyni na mleku kokosowym
Królowa Jesieni – Dynia, tym razem w nieco orientalnej odsłonie, bo z mlekiem kokosowym oraz imbirem i kurkumą :)
1/2 kg obranej dyni i wypestkowanej
1 marchew
1 mała cebula
5 cm świeżego imbiru (obranego)
½ puszki mleka kokosowego
łyżka oleju lub oliwy
łyżeczka kurkumy
chilli, sól i pieprz do smaku
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dynię oraz obraną marchewkę pokroić w grubą kostkę, imbir zetrzeć na tarce lub drobno posiekać – dodać do podsmażonej cebuli.
Całość smażyć kilka minut, następnie dolać filiżankę wody i przyprawy, dusić pod przykryciem około 15 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie zmiksować zupę blenderem i połączyć z mlekiem kokosowym. Podgrzać, jeśli jest konieczność rozcieńczyć wodą i doprawić do smaku.
Podawać z prażonymi pestkami dyni, płatkami migdałowymi lub grzankami czosnkowymi.