URODA I ZDROWIE

Zupa-krem z dyni na mleku kokosowym

3 października 2013, dodał: Justyna

Królowa Jesieni – Dynia, tym razem w nieco orientalnej odsłonie, bo z mlekiem kokosowym oraz imbirem i kurkumą :)


1/2 kg obranej dyni i wypestkowanej
1 marchew
1 mała cebula
5 cm świeżego imbiru (obranego)
½ puszki mleka kokosowego
łyżka oleju lub oliwy
łyżeczka kurkumy
chilli, sól i pieprz do smaku

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dynię oraz obraną marchewkę pokroić w grubą kostkę, imbir zetrzeć na tarce lub drobno posiekać – dodać do podsmażonej cebuli.

Całość smażyć kilka minut, następnie dolać filiżankę wody i przyprawy, dusić pod przykryciem około 15 minut.

Kiedy warzywa będą miękkie zmiksować zupę blenderem i połączyć z mlekiem kokosowym. Podgrzać, jeśli jest konieczność  rozcieńczyć wodą i doprawić do smaku.

Podawać z prażonymi pestkami dyni, płatkami migdałowymi lub grzankami czosnkowymi.

file1380802551

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Wakacje, a co z psem?
Super lokalizacja bliziutko do morza, komfortowo, pieski mile widziane. Dobry stosunek jakosci do...
Ciągłe zmęczenie
Takie ciągłe zmęczenie często spowodowane jest spadkiem odporności i ma miejsce zwykle jesienią,...
Homeopatia
Ja wierzę w homeopatie, bo już niejednokrotnie przy jej pomocy wyleczyłam choroby takie...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Na ząbkowanie, które jest typowo dziecięcą dolegliwością polecam zestaw niezawodny od lat, czyli czopki...