Zupa-krem z dyni na mleku kokosowym

3 października 2013, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Królowa Jesieni – Dynia, tym razem w nieco orientalnej odsłonie, bo z mlekiem kokosowym oraz imbirem i kurkumą :)


1/2 kg obranej dyni i wypestkowanej
1 marchew
1 mała cebula
5 cm świeżego imbiru (obranego)
½ puszki mleka kokosowego
łyżka oleju lub oliwy
łyżeczka kurkumy
chilli, sól i pieprz do smaku

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dynię oraz obraną marchewkę pokroić w grubą kostkę, imbir zetrzeć na tarce lub drobno posiekać – dodać do podsmażonej cebuli.

Całość smażyć kilka minut, następnie dolać filiżankę wody i przyprawy, dusić pod przykryciem około 15 minut.

Kiedy warzywa będą miękkie zmiksować zupę blenderem i połączyć z mlekiem kokosowym. Podgrzać, jeśli jest konieczność  rozcieńczyć wodą i doprawić do smaku.

Podawać z prażonymi pestkami dyni, płatkami migdałowymi lub grzankami czosnkowymi.

file1380802551



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...