Zupa-krem z dyni na mleku kokosowym

3 października 2013, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Królowa Jesieni – Dynia, tym razem w nieco orientalnej odsłonie, bo z mlekiem kokosowym oraz imbirem i kurkumą :)


1/2 kg obranej dyni i wypestkowanej
1 marchew
1 mała cebula
5 cm świeżego imbiru (obranego)
½ puszki mleka kokosowego
łyżka oleju lub oliwy
łyżeczka kurkumy
chilli, sól i pieprz do smaku

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dynię oraz obraną marchewkę pokroić w grubą kostkę, imbir zetrzeć na tarce lub drobno posiekać – dodać do podsmażonej cebuli.

Całość smażyć kilka minut, następnie dolać filiżankę wody i przyprawy, dusić pod przykryciem około 15 minut.

Kiedy warzywa będą miękkie zmiksować zupę blenderem i połączyć z mlekiem kokosowym. Podgrzać, jeśli jest konieczność  rozcieńczyć wodą i doprawić do smaku.

Podawać z prażonymi pestkami dyni, płatkami migdałowymi lub grzankami czosnkowymi.

file1380802551