Zupa krem z ciecierzycy
Artykuł zewnętrzny
Lubię kremowe zupy jako wstęp do posiłku .
Czas : 45 minut
Składniki :
- 1/2 puszki konserwowej ciecierzycy ( ok.20 dag )
- 3 małe ziemniaki
- 2 szklanki bulionu ( warzywny lub drobiowy – może być z kostki )
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
- pieprz kolorowy grubo mielony
- majeranek do smaku
- 1 łyżka pokrojonego koperku
- 1 łyżeczka masła
- 1 bułka
- olej od smażenia
Obrane ziemniaki pokroić drobno . Zalać w garnku bulionem razem z ciecierzycy. Gotować do miękkości ziemniaków. Zmiksować na krem. Dodać masło, śmietankę . Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem i majerankiem.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na rumiano pokrojoną w kosteczkę bułkę . Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych.
Zupę podawać w miseczkach, filiżankach, bulionówkach z grzankami – posypane pokrojonym koperkiem .