Zupa krem z ciecierzycy

11 stycznia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lubię kremowe zupy jako wstęp do posiłku .

Czas : 45 minut

Składniki :

  • 1/2 puszki konserwowej ciecierzycy ( ok.20 dag )
  • 3 małe ziemniaki
  • 2 szklanki bulionu ( warzywny lub drobiowy – może być z kostki )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • majeranek do smaku
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 bułka
  • olej od smażenia

Obrane ziemniaki pokroić drobno . Zalać w garnku bulionem razem z ciecierzycy. Gotować do miękkości ziemniaków. Zmiksować na krem. Dodać masło,  śmietankę . Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem i majerankiem.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na rumiano pokrojoną w kosteczkę bułkę . Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych.

Zupę podawać w miseczkach, filiżankach, bulionówkach z grzankami – posypane pokrojonym koperkiem .

file1294782011