Zupa krem – kreatywne podejście do warzyw

5 października 2016, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Zupa krem musi coś w sobie mieć. Nie bez powodu żelazny wstęp do polskiego wesela – rosół – odszedł na jej rzecz w zapomnienie. Kremowe zupy goszczą na polskich stołach coraz częściej również w dni powszednie. Jakie warzywne kombinacje należą do najbardziej lubianych?

zupa-krem-kreatywne-krem-z-czerwonych-warzyw-z-aioli-zupa-krem-z-czerwonych-warzyw

Pełnowartościowa baza połową sukcesu

Może to zasługa aksamitnej, przyjemnej dla podniebienia konsystencji, a może witaminowych dobrodziejstw, rozłożonych ostrzem blendera na czynniki pierwsze? Zupy krem są poza tym łatwe w przygotowaniu, a w chłodne dni znakomicie rozgrzewają. Jedno jest pewne: lubią je nawet najmłodsze niejadki. Danie tego typu zachęca do rodzinnego gotowania – który kilkulatek odmówi obsługi blendera? Jest idealne na lekki obiad lub dodającą energii przekąskę zaraz po pracy.
Znawcy zup kremów mówią: sekret tkwi w bulionie. Mięsny czy też warzywny, powinien być pełnowartościowy – gotowany odpowiednio długo i pod przykryciem. Nie masz czasu w nadmiarze? Ugotuj bulion „dzień przed”, popołudniu lub wieczorem. Możesz również skorzystać z przepisu na naturalną bulionetkę: odparuj z bulionu nadmiar wody, a gdy wystygnie, przelej go w foremki do kostek lodu i zamroź. Pamiętaj o dodaniu decydującej dla smaku cebuli.

Warzywa sezonowe przez cały rok

Czas na wykreowanie smaku głównego. Właściwie, jeśli do tej pory gotowałeś zupy, niemal wszystkie z nich możesz kilkoma ruchami blendera zamienić w kremową wersję. Grzybową, z czerwonych warzyw (zestawienie pomidora, marchwi, czerwonej papryki i buraków), jarzynową, fasolową… Nawet wspomniany we wstępie rosół po modyfikacji przepisu może stać się pożywnym i smakowitym kremem z kury. Po ugotowaniu bulionu mięsno-warzywnego, mięso należy wyciągnąć, obrać z kości i skóry, a następnie zmielić w maszynce. Wrzucić z powrotem do zagęszczonego wywaru i zblendować całość. Doprawić do smaku.
Są takie warzywa, których w zupie nie wyobrażasz sobie inaczej, jak pod postacią kremu. To brokuły, kalafior, dynia, cukinia czy szparagi. Ze względu na miękkość po ugotowaniu, idealnie nadają się do stworzenia rozpływającej się w ustach tekstury. Warzywa można dobrać w pary również pod względem kolorów i na rodzinny posiłek przygotować krem z białych, zielonych, czerwonych lub zółto-pomarańczowych warzyw. Składający się z brokułów, cukinii, zielonego groszku i szpinaku Krem z zielonych warzyw Proste Historie  to moc zawartych w warzywach witamin. Mrożenie nie odebrało im wartości odżywczych, a pozwoliło zachować świeżość, byś mógł cieszyć się wartościową potrawą „poza sezonem”.

latwe-smaczne-zdrowe-i-zupa-krem-kreatywne-iglotex_dzien110190

Zupa krem – wykończenie i dekoracja

„Moja zupa jest zbyt rzadka. Co zrobiłam nie tak?” – to bodaj najczęstszy problem tych, którzy zupę krem gotują po raz pierwszy. Przede wszystkim należy pamiętać o zachowaniu optymalnej proporcji na linii bulion – warzywa. Może warto wyciągnąć składniki stałe do osobnego naczynia i, blendując, stopniowo dolewać wywaru? Gdy go zabraknie, zupę zagęścić można kaszą jaglaną, dodatkowym ziemniakiem czy nawet ugotowaną ciecierzycą. A gdy podążysz za przepisem z opakowania kremu Proste Historie, podobna sytuacja ci się nie przydarzy. Zupy kremy Proste Historie to prosty skład (widzisz wszystkie jego elementy – inne mrożone zupy są już przetworzone tak, że nie można rozpoznać ich składników) i prosty przepis. Jednak jeśli tylko masz ochotę, możesz poeksperymentować z różnymi jego wariacjami. Blendowane tuż przed podaniem, zachowują wszystkie walory odżywcze i świeży smak.
Pora na wykończenie, dodanie wisienki na… zupie? Jeśli gotujesz zupę krem z owoców, jak najbardziej. Jednak warzywne kremy najlepiej smakują z czosnkowymi grzankami, prażonymi migdałami, pestkami dyni czy słonecznika. By zupa syciła bardziej, można podać ją z chrupiącą bagietką lub kromką razowego chleba. A by najadły się również oczy, ozdobić jadalnymi kwiatami, gałązką pietruszki czy liśćmi szpinaku.

zupa-krem-kreatywneiglotex_dzien411591

 

 

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...