Zupa jarzynowa z soczewicą
Smaczna i pożywna zupa z zielonymi ziarenkami
składniki:
- 1 czubata szkl. pokrojonej w słupki włoszczyzny (może być mrożona – paski)
- 1 łodyga brokuła
- 0,5 szkl. zielonej soczewicy
- 2 ziemniaki
- kawałek świeżego chili (ja dałam ok. 1/3 niedużego strączka)
- 0,5 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: Soczewicę płuczemy, zalewamy ok. 3 szkl. zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy 10 min.. W między czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę. Gdy soczewicą nieco zmięknie dodajemy ziemniaki, gotujemy następne 10 min.. Następnie dodajemy włoszczyznę, posiekane drobno chili i pokrojoną w kostkę łodygę brokuła (wcześniej przycinamy ją od dołu i ew. obieramy jeśli skórka na twarde włókna). Gotujemy 5-10 min..Jeśli trzeba dolewamy nieco wody. Zdejmujemy garnek z ognia. Jogurt roztrzepujemy z 0,5 łyżeczki soli i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, dodajemy pomału do zupy cały czas mieszając. Doprawiamy pieprzem i ew. solą. Zupa jest smaczniejsza gdy damy jej odpocząć w garnku ok. 15-20 min.