Zupa jarzynowa z sałatą

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

szybka, wielowarzywna, smaczna…

składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 0,5 szkl. pokrojonego w kostkę miąższu dyni
  • kawałek pora ok.8 cm
  • 1 szkl. pokrojonych w kostkę łodyg brokuła
  • 4-5 liści sałaty karbowanej
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony
  • 3-4 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku

sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w dużą kostkę. Pora dokładnie oczyszczamy, płuczemy, kroimy w półplasterki. Sałatę płuczemy, odrywamy kawałki ok. 2-3 cm od brzegów karbowanych liści, resztę kroimy w  paseczki. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pora, ziemniaki i marchew, smażymy 2-3 min., zalewamy ok.3-4 szkl. wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. Następnie dodajemy dynię, brokuły, kurkumę i lubczyk. Gotujemy jeszcze jakieś 5  min. aż brokuły zmiękną, ale nie rozgotują się. Doprawiamy zupę solą i  pieprzem (pieprzu dość dużo), zdejmujemy z ognia i odstawiamy na ok. 10 min. Przed podaniem dodajemy posiekaną sałatę, mieszamy. Podajemy przybierając karbowanymi, oderwanymi wcześniej kawałkami liści i  posiekanym szczypiorkiem. Można do zupy dodać nieco gęstej śmietany, ale nie jest to konieczne.

file1300197910