Zupa jarzynowa z sałatą
szybka, wielowarzywna, smaczna…
składniki:
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 0,5 szkl. pokrojonego w kostkę miąższu dyni
- kawałek pora ok.8 cm
- 1 szkl. pokrojonych w kostkę łodyg brokuła
- 4-5 liści sałaty karbowanej
- 2 łyżki masła
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- do smaku: sól, pieprz czarny mielony
- 3-4 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
sposób przygotowania:
Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w dużą kostkę. Pora dokładnie oczyszczamy, płuczemy, kroimy w półplasterki. Sałatę płuczemy, odrywamy kawałki ok. 2-3 cm od brzegów karbowanych liści, resztę kroimy w paseczki. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pora, ziemniaki i marchew, smażymy 2-3 min., zalewamy ok.3-4 szkl. wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. Następnie dodajemy dynię, brokuły, kurkumę i lubczyk. Gotujemy jeszcze jakieś 5 min. aż brokuły zmiękną, ale nie rozgotują się. Doprawiamy zupę solą i pieprzem (pieprzu dość dużo), zdejmujemy z ognia i odstawiamy na ok. 10 min. Przed podaniem dodajemy posiekaną sałatę, mieszamy. Podajemy przybierając karbowanymi, oderwanymi wcześniej kawałkami liści i posiekanym szczypiorkiem. Można do zupy dodać nieco gęstej śmietany, ale nie jest to konieczne.