Zupa gulaszowa z warzywami

3 kwietnia 2023, dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

60 dag mięso miękkie wołowe /w zastępstwie może być szynka lub łopatka wieprzowa/

1,5 litra bulionu lub wody

2 cebule

2 papryki

3 pomidory

3 ziemniaki

2-3 ząbki czosnku

2 marchewki

sól, pieprz, papryka mielona, chili – do smaku

2 łyżki koncentrat pomidorowy

olej

zupa gulaszowa z warzywami

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę, włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i obsmażyć. Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa oprócz pomidorów i ziemniaków.

Przełożyć do garnka, wlać wodę lub bulion tak by przykrywała mięso i dusić około 1,5 godziny. Doprawić do smaku.

Po  tym czasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki, grubo pokroić i dodać do zupy.

Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać ziemniaki pokrojone jak na frytki lub w tzw. słupki – gotować około 20 minut.

Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy by uzyskać pikantny wyrazisty smak.

Zupa ma być gęsta, ale jak jest za bardzo wodnista można ją zaprawić rozrobioną mąką. Serwujemy z natką pietruszki.

Smacznego!