Zupa gulaszowa z warzywami na ostro

2 stycznia 2024,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zapraszamy do skorzystania z przepisu na pyszną rozgrzewającą zupę, doskonałą w sezonie zimowym i na przedwiośniu. Mięso wołowe można zastąpić naturalnie innym gatunkiem mięsa np: drobiowym lub chudą wieprzowiną (np. z łopatki), zupa jest gęsta i sycąca, a dzięki zastosowaniu w niej przypraw świetnie rozgrzewa. 

zupa gulaszowa

 

Składniki:

– 0,5 kg mięsa wołowego
– 3 papryki
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 1 marchewka
– słodka i ostra papryka w proszku
– 2 puszki pomidorów lub sos w słoiku typu passata
– 2 liście laurowe
– ziele angielskie
– sól

– kurkuma, kmin rzymski, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie:

Cebulę i mięso wołowe pokroić i przesmażyć na rozpuszczonym tłuszczu. Dodać rozgnieciony czosnek i paprykę, a następnie pomidory. Przesmażyć, przełożyć do garnka i zalać ok. 0,7 litra wody. Dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie, przyprawić solą. Marchew i paprykę pokroić i dodać do zupy, gotować jeszcze ok. 15-20 min. (do miękkości warzyw) i doprawić do smaku. Podawać z pieczywem.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...