Zupa gulaszowa z warzywami na ostro

2 stycznia 2024, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zapraszamy do skorzystania z przepisu na pyszną rozgrzewającą zupę, doskonałą w sezonie zimowym i na przedwiośniu. Mięso wołowe można zastąpić naturalnie innym gatunkiem mięsa np: drobiowym lub chudą wieprzowiną (np. z łopatki), zupa jest gęsta i sycąca, a dzięki zastosowaniu w niej przypraw świetnie rozgrzewa. 

zupa gulaszowa

 

Składniki:

– 0,5 kg mięsa wołowego
– 3 papryki
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 1 marchewka
– słodka i ostra papryka w proszku
– 2 puszki pomidorów lub sos w słoiku typu passata
– 2 liście laurowe
– ziele angielskie
– sól

– kurkuma, kmin rzymski, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie:

Cebulę i mięso wołowe pokroić i przesmażyć na rozpuszczonym tłuszczu. Dodać rozgnieciony czosnek i paprykę, a następnie pomidory. Przesmażyć, przełożyć do garnka i zalać ok. 0,7 litra wody. Dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie, przyprawić solą. Marchew i paprykę pokroić i dodać do zupy, gotować jeszcze ok. 15-20 min. (do miękkości warzyw) i doprawić do smaku. Podawać z pieczywem.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Ubrania hand made
Ja się uczę robienia na drutach, żeby mieć własnoręcznie wydziergane sweterki...
Fryzura na półmetek/połowinki
Taka jak na wesele, bo impreza przecież podobna;)
Nauka niemieckiego
Fajnie byłoby uczyć się z native speakerem albo kimś, kto był parę lat w Niemczech...
Jęczmień znacznych rozmiarów
Warto często przemywać oczy np. naparem z rumianku...