Zupa gulaszowa z warzywami
Składniki:
60 dag mięso miękkie wołowe /w zastępstwie może być szynka lub łopatka wieprzowa/
1,5 litra bulionu lub wody
2 cebule
2 papryki
3 pomidory
3 ziemniaki
2-3 ząbki czosnku
2 marchewki
sól, pieprz, papryka mielona, chili – do smaku
2 łyżki koncentrat pomidorowy
olej
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę, włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i obsmażyć. Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa oprócz pomidorów i ziemniaków.
Przełożyć do garnka, wlać wodę lub bulion tak by przykrywała mięso i dusić około 1,5 godziny. Doprawić do smaku.
Po tym czasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki, grubo pokroić i dodać do zupy.
Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać ziemniaki pokrojone jak na frytki lub w tzw. słupki – gotować około 20 minut.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy by uzyskać pikantny wyrazisty smak.
Zupa ma być gęsta, ale jak jest za bardzo wodnista można ją zaprawić rozrobioną mąką. Serwujemy z natką pietruszki.
Smacznego!