Zupa grzybowa

3 września 2012, dodał: mojetworyprzetwory
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 3 l zupy:

  • 2 garście suszonych grzybów (u mnie podgrzybki i kozaki czerwone), namoczyć dzień wcześniej na noc
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soli
  • ziele angielskie, pieprz ziarnisty czarny, listek laurowy
  • 2 łyżki tymianku
  • 150-200 g śmietany lub jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  • grzyby odcedzić, wywar zostawić i odparować na suchej patelni
  • dodać oliwę do grzybów i przesmażyć je kilka minut
  • cebulę obrać, dodać do grzybów, dusić razem około 5 minut
  • w garnku zagotować 1,5 l wody z solą
  • do gotującej się wody dodać pokrojone marchew i pietruszkę (ja kroję w krążki) i gotować 5 minut, dodać ziemniaki – obrane i pokrojone w plasterki, gotować kolejne 5 minut
  • dodajemy grzyby z cebulą, 3 ziela, 4-5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe i tymianek, gotujemy wszystko pod przykryciem do miękkości warzyw
  • w połowie gotowania dodajemy wodę z grzybów
  • wyłączamy zupę i dodajemy śmietanę lub jogurt uważając, żeby nam się  nie zwarzyło