Zupa chińska z grzybami mun
25 dkg karkówki
20 dkg pieczarek
1/4 główki kapusty
garść grzybów mun
dodatkowo:
1 litr bulionu
sos sojowy
przyprawa do kuchni chińskiej
kawałek świeżego imbiru
sól, pieprz
do smażenia:
olej arachidowy
masło
Sposób przygotowania
Karkówkę lekko rozbić, pokroić w kostkę. Dodać 4-5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki oleju arachidowego, starty imbir i łyżeczkę przyprawy chińskiej. Dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki. Najlepiej na cała noc.
Grzyby mun namoczyć. Pieczarki pokroić w ćwiartki i podsmażyć na maśle. Karkówkę podsmażyć na rozgrzanym oleju arachidowym. Dodać pieczarki i pokrojone w paseczki grzyby mun. Doprawić przyprawą chińską i pierzem.
3.
Do gotującego się bulionu dodać podsmażone składniki. Gotować do miękkości mięsa. Dodać poszatkowana kapustę. Gotować 5 minut. Doprawić sosem sojowym i pieprzem. Podawać z makaronem ryżowym. Smacznego :)