Zupa cebulowa na wywarze mięsnym z winem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– wywar mięsny ( można użyć każdego rodzaju mięsa- ja preferuję tutaj wołowinę)
– 4 średniej wielkości cebule
– 3 ząbki czosnku
– pół szklanki białego lub czerwonego wina wytrawnego
– 5 ziemniaczków
– 4 łyżki masła
– oliwa z oliwek, ewentualnie olej z czarnuszki
– jeden, cały koncentrat pomidorowy
– tymianek, oregano,
– sól, pieprz, pieprz Cayenne
Przygotowujemy bulion mięsny. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażamy na maśle i oliwie. Dolewamy bulion, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotujemy ok 50 minut. Pod koniec gotowania dajemy oregano i wlewamy wino.