Zupa buraczkowa z ziemniakami tłuczonymi. Klasyka od mojej babci

10 stycznia 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Klasyczne dania kuchni polskiej znamy dziś głównie z rodzinnych zeszytów, jakie prowadziły nasze babcie czy mamy. Zwyczaje kulinarne Polaków diametralnie zmieniły się przez ostatnie 20 lat i coraz częściej na naszych stołach królują potrawy pochodzące z innych obszarów kulturowych. Tymczasem warto wrócić do naszej tradycji, bo kryje ona dania bardzo smaczne, pożywne i co najważniejsze – pełne walorów zdrowotnych O tym często zapominamy, traktując posiłek głównie jako szybki sposób na zaspokojenie naszego apetytu.

W daniu, które dziś prezentujemy, kilka prostych składników daje niepowtarzalny smak i zachęca, by częściej je przyrządzać w taki sposób, jak pamiętamy to z wizyt u naszej babci. Choć ziemniaki i buraki, podobnie jak większość warzyw uznawanych dziś za rodzime, przywędrowały do nas w XVi wieku z Włoch razem z królową Boną Sforzą, to dziś nie wyobrażamy sobie, by mogło ich nie być w naszej kuchni.

zupa buraczkowa

Ziemniaki niesłusznie są oskarżane o powodowanie tycia, gdyż zawierają tylko 76 kcal na 100 g. Zapominamy natomiast o tym, jak zbawienne są dla naszego zdrowia w zakresie układu krwionośnego i mięśniowego – są bowiem cennym źródłem potasu (ok. 450 mg na 100 g), odpowiadającego m.in. za prawidłowe krążenie i zapobiegającego bolesnym skurczom mięśni. Zawierają także inne cenne mikroelementy, jak fosfor, mangan, magnez, jod, cynk, czy miedź, a także witaminy C i B oraz foliany. Ten pokaźny zbiór składników odżywczych pokrywa ważną część naszego dziennego zapotrzebowania, więc zamiast eliminować ziemniaki z naszego jadłospisu, lepiej łączyć je w potrawac z mniej kalorycznymi dodatkami, by nie przybierać na wadze.

Buraki warto spożywać w celu poprawy jakości naszej krwi, gdyż są źródłem żelaza zapobiegajacego anemii, a także dla witamin: C i B6 oraz magnezu i wapnia, które mają zbawienny wpływ na nasze zęby i kości, a także regulują funkcjonowanie mózgu i poprawiają pamięć. Poza tym zawierają błonnik i dzięki temu usprawniają nasze trawienie, zapobiegając zaparciom. Są też zbawienne dla wątroby, wspierając ją w procesie oczyszczania krwi. 

Warzywa korzeniowe mają właściwości rozgrzewające organizm, więc spożywanie dań z ich udziałem jest bardzo zalecane jesienią i zimą jako jeden ze sposobów na zachowanie zdrowia i ochronę przed przeziębieniem czy grypą. Warto pozukać przepisów na różn dania, w krórych odgrywająone główną rolę, aby łączyć smaczne doznania kulinarne z pożytkiem zdrowotnym.

Barszcz nie tylko od święta. Tradycyjna zupa Polaków

Dziś po dania z burakami wiele osób sięga tylko od święta, podając barszcz czerwony jako jedną z tradycyjnych potraw na wigilijnym stole. Jednak przez wiele stuleci było to danie, które podawano niemal codziennie, ze względu na jego smak i prostotę przygotowania. Jedzono je nie tylko na obiad – jeszcze w latach 80. XX wieku często bywało też ciepłym śniadaniem, zwłaszcza na wsi, gdzie ludzie od rana musieli ciężko pracować w niesprzyjających warunkach atmosferycznych. Chleb – wbrew naszym wyobrażeniom – pieczono nie tak często, by gościł codziennie na stole i dlatego bazowano na gotowanych potrawach. Barszcz czerwony dawał nie tylko energię do pracy, ale też skutecznie rozgrzewał organizm, zapewniając ochronę przez sezonowymi infekcjami w okresie jesienno-zimowym.

Jak przyrządzić pyszną zupę buraczkową? Ten składnik decyduje o smaku

Zupa buraczkowa czy barszcz czerwony w wykonaniu naszych babć to były prawdziwe popisy kulinarne, które urozmaicały menu w czasach, kiedy nie było tak dobrze zaopatrzonych sklepów – mimo to w każdym domu zawsze było kilka podstawowych warzyw i przypraw, dzięki którym można było szybko ugotować pyszny obiad dla rodziny.

Oto kultowy przepis z babcinego zeszytu:

Składniki:

– włoszczyzna

– kilka ziemniaków (najlepiej żółtej, wysokoskrobiowej odmiany)

– kilka średnich i małych buraków

– ziele angielskie – kilka ziaren

– 3 liście laurowe

– sok z cytryny, cukier, sól, pieprz

– kawałek słoniny – ok. 15 g

– opcjonalnie: kawałek wołowiny

– ziemniaki

– 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania buraczkowej zupy:

Warzywa obrać i pokroić. Podgrzać wodę, dodać do niej szczyptę soli, liście laurowe i ziele angielskie oraz buraki i opcjonalnie kawałek wołowiny. Gotować około godziny (jeśli jest mięso można gotować nieco dłużej). Pod koniec gotowania dodać trochę pieprzu, łyżkę cukru, a także trochę soku z cytryny, aby buraki nie straciły koloru. Po zakończeniu gotowania dodać śmietanę tak, by nie zwarzyła się i całość dobrze wymieszać. Ziemniaki ugotować do miękkości i dokładnie utłuc (można wlać kilka łyżek mleka). Pokroić słoninę i przesmażyć na patelni, aż zrumieni się.  Podawać danie na głębokim talerzu, pośrodku zrobić „wyspę” z ziemniaków, które okraszamy skwarkami, bo podkreślą one głęboki smak tej smacznej zupy.

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...