Zraziki ze schabu wg Babcigramolki
Trochę inne zrazy zawijane .Robi się je szybciej niż wołowe . Smaczne.
Czas : 1 godzina
Składniki :
2 kotlety ze schabu
2 paski wędzonego boczku ( 1 cm na 3 cm )
2 kawałki ( paski )korniszona
2 paski skórki razowca
2 paski cebuli
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki mąki
1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego
pieprz mielony
sól
1 łyżka masła
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 kawałki suszonych grzybów
1/2 kostki bulionu wołowego Knorra ( lub Bulionetki wołowej Knorra )
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 szklanka wody
½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
Kotlety rozklepać . Posolić i popieprzyć , posmarować musztardą . Na każdym płacie położyć kawałek boczku, korniszona, skórki razowca, grzybek . Zwinąć w rulon ( związać lub spiąć ). Smażyć na oliwie ( 2 łyżki ) z masłem na rumiano . Zalać wodą . Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy , kostkę bulionową . Dusić ok. 30 minut ( uważając by płyn za mocno nie odparował – jak trzeba podlać wodą ). Wyjąć ziele i liście . Zdjąć ze zrazów wiązanie ( lub wypiąć szpilki ). Wyjąć zraziki na chwilę z sosu a sos doprawić do smaku i zagęścić mąką zmieszaną z łyżką oleju .Zaciągnąć śmietanką. Podawać polane sosem z kaszą gryczaną i surówką .