Zraziki ze schabu wg Babcigramolki

13 kwietnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Trochę inne zrazy zawijane .Robi się je szybciej niż wołowe . Smaczne.

Czas : 1 godzina

Składniki :

2 kotlety ze schabu

2 paski wędzonego boczku ( 1 cm na 3 cm )

2 kawałki ( paski )korniszona

2 paski skórki razowca

2 paski cebuli

2 łyżeczki musztardy

2 łyżeczki mąki

1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego

pieprz mielony

sól

1 łyżka masła

3 łyżki oleju z pestek winogron

2 kawałki suszonych grzybów

1/2 kostki bulionu wołowego Knorra ( lub Bulionetki wołowej Knorra )

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

1 szklanka wody

½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %

Kotlety rozklepać . Posolić i popieprzyć , posmarować musztardą . Na każdym płacie położyć kawałek boczku, korniszona, skórki razowca, grzybek . Zwinąć w rulon ( związać lub spiąć ). Smażyć na oliwie ( 2 łyżki ) z masłem na rumiano . Zalać wodą . Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy , kostkę bulionową . Dusić ok. 30 minut ( uważając by płyn za mocno nie odparował – jak trzeba podlać wodą ). Wyjąć ziele i liście . Zdjąć ze zrazów wiązanie ( lub wypiąć szpilki ). Wyjąć zraziki na chwilę z sosu a sos doprawić do smaku i zagęścić mąką zmieszaną z łyżką oleju .Zaciągnąć śmietanką. Podawać polane sosem z kaszą gryczaną i surówką .

file1271170714



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz