Zraziki wieprzowe wg Buni

19 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Można wykorzystać niewielkie kawałki mięsa od szynki (chudego) schabu  lub karkówki czy łopatki.

Składniki :

  • 0,5 kg chudego mięsa od szynki
  • 4 cebule ( dałam 2 białe i 2 czerwone )
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • olej
  • 3 szklanki wody
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprz mielony
  • 1 czubata łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 2 łyżeczki cukru
  • maggi
  • 2 płaskie łyżki mąki lub gotowa brunatna zasmażka do sosów ( lub Soser )

Mięso oczyścić z błonek. Pokroić w cienkie plasterki (w poprzek włókien). Stłuc tłuczkiem do mięsa tak by rozbić strukturę włókien. Posypać szczyptą pieprzu i papryki. Polać kilkoma łyżkami oleju i ułożyć jeden na drugim. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 30 minut. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz kłaść zraziki i smażyć na rumiano z obu stron. Przełożyć do garnka. Cebulę pokroić bardzo drobno i wrzucić na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu . Smażyć mieszając aż cebula zmięknie. Posypać cukrem i ogrzewać tak by cebula zrobiła się lekko rumiana (cukier którym posypie się i naturalny cukier zawarty w cebuli zaczną się karmelizować), wlać 2 łyżki oleju – smażyć 3 minuty. Przełożyć do garnka z mięsem. Zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie 1/2 łyżeczki soli (lub kostkę bulionową warzywną). Dusić na średnim gazie aż  cebula się rozgotuje, mięso będzie miękkie, a płyn odparuje o połowę (ok. 1 godziny). Sos zagęścić mąką , gotową zasmażką lub Soserem. Doprawić pozostałą papryką i pieprzem.

file1305825686



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...