Zraziki wieprzowe wg Buni
Można wykorzystać niewielkie kawałki mięsa od szynki (chudego) schabu lub karkówki czy łopatki.
Składniki :
- 0,5 kg chudego mięsa od szynki
- 4 cebule ( dałam 2 białe i 2 czerwone )
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- olej
- 3 szklanki wody
- sól
- 1/2 łyżeczki pieprz mielony
- 1 czubata łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- 2 łyżeczki cukru
- maggi
- 2 płaskie łyżki mąki lub gotowa brunatna zasmażka do sosów ( lub Soser )
Mięso oczyścić z błonek. Pokroić w cienkie plasterki (w poprzek włókien). Stłuc tłuczkiem do mięsa tak by rozbić strukturę włókien. Posypać szczyptą pieprzu i papryki. Polać kilkoma łyżkami oleju i ułożyć jeden na drugim. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 30 minut. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz kłaść zraziki i smażyć na rumiano z obu stron. Przełożyć do garnka. Cebulę pokroić bardzo drobno i wrzucić na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu . Smażyć mieszając aż cebula zmięknie. Posypać cukrem i ogrzewać tak by cebula zrobiła się lekko rumiana (cukier którym posypie się i naturalny cukier zawarty w cebuli zaczną się karmelizować), wlać 2 łyżki oleju – smażyć 3 minuty. Przełożyć do garnka z mięsem. Zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie 1/2 łyżeczki soli (lub kostkę bulionową warzywną). Dusić na średnim gazie aż cebula się rozgotuje, mięso będzie miękkie, a płyn odparuje o połowę (ok. 1 godziny). Sos zagęścić mąką , gotową zasmażką lub Soserem. Doprawić pozostałą papryką i pieprzem.