Został ci czosnek niedźwiedzi? Zrób pyszne pesto!

2 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Już jesteśmy po pierwszych zbiorach czosnku niedźwiedziego zasadzonego na przełomie sierpnia i września i naturalnym jest zadanie pytania: jak można go przechowywać? To zagadnienie nurtuje niejednego miłośnika tej smacznej i zdrowej rośliny, na którą niestety sezon trwa bardzo krótko. Podpowiadamy i podajemy kilka sposobów na to, jak przechować czosnek niedźwiedzi.

czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi to wieloletnia roślina, bardzo płodna, sadzimy ja na przełomie sierpnia i września, a plony czyli liście zbieramy wczesną wiosną (koniecznie przed zakwitnięciem, bo potem roślina jest trująca).

Chcąc wykorzystać i spożyć czosnek kilka dni od jego zerwania, zdecydowanie radzimy przechowywać go wyłącznie w lodówce. W ten sposób roślina nie więdnie, nie traci koloru i zachowuje wszystkie substancje odżywcze i witaminy, ze względu na które go zbieramy. Liście czosnku niedźwiedziego można także zbierać z łodyżkami i wtedy można je włożyć do szklanki z wodą i jednocześnie do lodówki. W ten sposób czosnek niedźwiedzi pozostanie świeży przez kilka dni i umożliwi nam cieszyć się jego smakiem i aromatem.

Ale co dalej. Zbiory bywają duże i z praktyki wiemy, że nie da się spożyć wszystkiego w krótkim czasie. Możemy postawić na suszony czosnek niedźwiedzi. Dzisiaj wiele osób ma suszarki do warzyw i ususzenie liści czosnku niedźwiedziego nie stanowi problemu. Należy jednak pamiętać, że liście w takiej postaci zachowując piękny aromat nie zachowują substancji odżywczych, które znajdziemy w świeżym czosnku. Dlatego niemal wszyscy zalecają mrożenie liści czosnku niedźwiedziego. Liście czosnku niedźwiedziego możemy mrozić w całości, tak jak szpinak, możemy liście pokroić, albo zmielić i też zamrozić w woreczkach lub pudełeczkach. Tak przygotowany czosnek to dobry zapas na okres  lata, jesieni i zimy, kiedy nie ma dostępu do świeżego czosnku niedźwiedziego.

czosnek niedźwiedzi

Dobrym sposobem przetwarzania czosnku niedźwiedziego bez jednoczesnej straty cennych substancji odżywczych jest forma pesto z czosnku niedźwiedziego. Jego przygotowanie jest całkiem łatwe, wystarczy umyte liście czosnku niedźwiedziego dobrze zmiksować, dodać sól, cytrynę i oliwę z oliwek oraz jeśli lubimy orzechy. Liście czosnku niedźwiedziego można też posiekać drobno i zalać oliwą przygotowując aromatyzowaną oliwę. Po i odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć do słoików i dolać oliwy tak, by przykrywała listki czosnku. Tak przygotowany czosnek można przechowywać przez kilka tygodni w lodówce i wykorzystać w kuchni do przygotowania fantastycznych dań. Liście czosnku niedźwiedziego można także zalać octem balsamicznym. Następnie szczelnie zamknąć słoik i przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu.

Metodą na zachowanie czosnku niedźwiedziego na cały rok jest także kiszenie. Kiszony czosnek niedźwiedzi ma łagodniejszy smak niż jego pospolity kuzyn i w takiej formie jest rewelacyjnym dodatkiem do sosów, zup i kanapek. Sam proces przypomina robienie kiszonych ogórków. Potrzebujemy liście czosnku, sól i dodatki do kiszenia np. chrzan, liść laurowy, ziele angielskie. Liście czosnku myjemy i układamy ciasno w słoikach, przesypujemy solą (na litrowy słoik 2 łyżeczki) i dodajemy aromatyczne dodatki. Zalewamy gorącą wodą i lekko ubijamy. Proces kiszenia trwa ok. 2 tygodnie. Dobrze zakręcone słoiki mogą stać dłużej niż rok.

pesto

Jak konserwować czosnek niedźwiedzi? Znacie już odpowiedź na to pytanie! Wykorzystajcie zdobytą wiedzę i cieszcie się smakiem aromatycznego czosnku przez cały rok.

Czosnek niedźwiedzi, inaczej czosnek cygański, czosnek dziki lub cebula czarownic rośnie dziko w naszych lasach, szczególnie w Polsce Południowej. Pozostaje jednak pod częściową ochroną, co oznacza, że nie wolno pozyskiwać go bez zezwolenia ze stanowisk naturalnych. Trzeba uprawiać go we własnym ogrodzie lub kupić.

pesto z czosnku niedźwiedziego

Polecamy również:

Czosnek niedźwiedzi w kuchni – właściwości i przepisy

Czosnek niedźwiedzi dla zdrowia i przepis na marynowany czosnek

Przewodnik po różnych rodzajach czosnku i ich smaku