złota rybka w sosie jogurtowym
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz
– 75 dag filetów np. z mintaja
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki bułki tartej
– 3 łyżki oleju
– 20 dag jogurtu naturalnego
– 15 dag kwaśnej śmietany
– mielone chili lub pieprz kajeński
– cukier
– pęczek czosnku niedźwiedziego
– pęczek młodej marchewki
Masło roztopić w garnku, wrzucić oczyszczone marchewki i lekko udusić. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlać 100 ml wody i gotować około 10 minut. Filety rybne umyć, osuszyć i pokroić na 4 kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z bułką tartą i 1/2 łyżeczki soli. Kawałki ryby panierować w przygotowanej mieszance, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju około 6 minut. Jogurt naturalny wymieszać z kwaśną śmietaną, przyprawić sola i pieprzem, chili i szczyptą cukru. Czosnek posiekać i dodać do jogurtu. Usmażone filety ułożyć wraz z marchewką na talerzu, polać sosem jogurtowym, posypac mielonym chili.
dodatki do dekoracji, przyprawy znajdziesz na aukcji:
http://www.allegro.pl/item629179611_wanilia_dluugie_laski_wanilii_16_cm_od_suprsprzed.html